Architectuur

Moderne kerk op traditionele basis

Een hedendaagse katholieke kerk, gebaseerd op oude ontwerpprincipes. Zo omschrijft het Britse DOS Architects zijn winnend ontwerp voor een kerk in Lagos (Nigeria). Het gaat om een gebouw met een huid die als dak en muur functioneert.
In het organisch ontwerp zijn de contouren van een ouderwetse kerk te vinden. De gevel van de grote zaal rijst op als een toren inclusief kruis, terwijl de kapel aan de andere zijde lager is. In de plattegrond van de kerk zijn ook een middenschip en zijbeuken te herkennen.

De entree is ter hoogte van het ‘ingedrukte’ deel gesitueerd. Vanuit de als spectaculair omschreven foyer heeft de bezoeker meteen zicht op de grote zaal en kan hij de trap naar de verdieping nemen. Hier bevindt zich aan de kant van de grote zaal een tribune.

De grote zaal en de kapel zijn dankzij de grotendeels glazen gevels ruim voorzien van daglicht. De tweeduizend mensen die de gebedsdiensten kunnen bijwonen, hebben daarnaast een onbelemmerd uitzicht op het altaar. De kolommen, die deel uitmaken van de overspanning, staan buigend langs de zijkanten van de ruimte.

Lees verder op Architectenweb.nl