Algemeen

Milieuvergunning niet langer beperkt in de tijd

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft de Vlaamse Regering het principe van de permanente milieuvergunning goedgekeurd. Binnen dat systeem zal de vergunningverlenende overheid de milieuvergunning voor een onbepaalde termijn verlenen. De milieuvergunning zal wel periodiek gecontroleerd, geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd worden. Indien de hinder niet kan beperkt worden tot een aanvaardbaar niveau, kan de milieuvergunning zelfs geschorst of opgeheven worden.

Het voorstel van Vlaams minister Joke Schauvliege over de invoering van een permanente milieuvergunning past volledig in het kader van de uitwerking van de omgevingsvergunning waarvoor de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag het startschot gaf. Voor een volledige integratie van de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning, is het noodzakelijk dat de uitvoerbaarheid van deze vergunningen op hetzelfde ogenblik start, maar ook dat de vergunningen even lang geldig blijven. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Milieuvergunningen worden nu voor maximaal 20 jaar afgeleverd. Om volledig parallel te kunnen lopen met de stedenbouwkundige vergunning zal dat in de toekomst voor onbeperkte duur zijn, met name permanent. Na 20 jaar zal men dus geen nieuwe milieuvergunning meer moeten aanvragen. Ook in onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland is de milieuvergunning al permanent.”

De concrete juridische krijtlijnen worden nu verder uitgewerkt. In principe wordt verwacht dat de permanente vergunning zal ingevoerd worden samen met de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning. Een ontwerp van decreet hierover zou moeten klaar zijn tegen december 2011.

De permanente milieuvergunning mag geen afbreuk doen aan de slagkracht van de overheid om de risico’s en de hinder van inrichtingen en de impact ervan op de milieukwaliteit onder controle te houden. Dit veronderstelt tenminste dat de VLAREM-inrichtingen aan een periodieke controle en evaluatie worden onderworpen. Desgevallend kan dit leiden tot een herziening van de vergunning. Het systeem van een periodieke controle en evaluatie wordt vandaag al voorzien in een aantal Europese richtlijnen. Zo verplicht de richtlijn 201/75/EU inzake industriële emissies de lidstaten ertoe de vergunningsvoorwaarden bij te stellen wanneer een nieuw of bijgesteld beste beschikbare technieken (BBT)- referentiedocument wordt aangenomen. Conform die richtlijn moeten de inrichtingen die vallen onder het toepassingsgebied sowieso om de vier jaar worden geëvalueerd.

Een milieuvergunning zal, net zoals de toekomstige unieke omgevingsvergunning, nog steeds in de tijd beperkt kunnen worden, bv. bij tijdelijke inrichtingen en herlokalisatie.

Vlaams minister Schauvliege: “De permanente milieuvergunning levert een economisch voordeel op, is een substantiële vermindering van de administratieve last en biedt meer zekerheden voor de exploitant, zonder afbreuk te doen aan de slagkracht van de overheid om de risico’s en de hinder van inrichtingen onder controle te brengen en te houden.”

Ook interessant


Build for Life