Algemeen

Middelheimmuseum : Vernieuwingen in 2012

Het Middelheimmuseum is voortdurend in beweging maar in 2012 ondergaat het museum en zijn collectie een grondige gedaanteverwisseling. Paul Robbrecht (1950) aanvaardde het gastcuratorschap en realiseert met zijn team Robbrecht en Daem een nieuw halfopen paviljoen.

Vijf hectare extra en moderne museuminfrastructuur
Dankzij de toevoeging van de bloementuin van het Nachtegalenpark (‘Hortiflora’) wordt het museumterrein met 5 hectare uitgebreid. Het beslaat voortaan maar liefst 30 hectare (zie bijlage Grondplan Middelheimmuseum). Dit is voor het museum ook een uitgelezen kans om zijn hele infrastructuur te herbekijken en te verbeteren.

De integratie van ‘Hortiflora’ vraagt een nieuwe omheining. Op cruciale plekken komen nieuwe toegangen die het voor de bezoeker mogelijk maken zich vlot te bewegen vanuit het Nachtegalenpark doorheen het Middelheimmuseum. Verschillende nieuwe wegen worden aangelegd. Samen met stad Antwerpen wordt onderzocht hoe ook de functie van de Middelheimlaan beter afgestemd kan worden op de museumwerking, onder andere door veilige oversteekplaatsen.

Het stedelijk bedrijf stads- en buurtonderhoud/groen en begraafplaatsen geeft advies over, coördineert en realiseert belangrijke aanpassingen binnen het park: het snoeien, aanplanten en rooien van planten, het verwijderen van overbodig en plaatsen van nieuw hekwerk in en rond het park, (her)aanleg van parkwegen, het herstellen van een aantal grasperken, het leveren en plaatsen van nieuwe zitbanken en vuilnisbakken. Tevens bekijken de groendienst en het stedelijk bedrijf stadsontwikkeling of alle ingrepen kaderen in het uitgebreide landschapsbeheerplan voor het Nachtegalenpark. Dit plan werd door de bevoegde minister goedgekeurd in december 2010 en zet de richtlijnen uit voor de toekomst van het park.

Ook het kasteel wordt (onder leiding van het stedelijk bedrijf patrimoniumonderhoud) gerenoveerd en geïntegreerd in de museumwerking. Een nieuw bezoekersonthaal met een gezellig café en een dynamische shop in Kasteel Middelheim en een betere signalisatie in het park vervolledigen de fysieke omkadering van de collectie en de tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast worden ook de tentoonstellingsmogelijkheden (zie hieronder) en het publieksaanbod herbekeken. Uiteindelijk zal dit alles de positie van het Middelheimmuseum fel versterken: een gratis en gastvrij kunstenpark dat moderne en hedendaagse kunst van wereldformaat toont.

Nieuw paviljoen door Robbrecht en Daem met tentoonstelling Thomas Schütte
Op vraag van het Middelheimmuseum realiseren Robbrecht en Daem een halfopen paviljoen op ‘Hortiflora’ om de tentoonstellingsmogelijkheden te maximaliseren. Het nieuwe stalen paviljoen zal aan kwetsbare werken beschutting bieden, zonder ze van hun omgeving te isoleren. Vanaf 2013 zullen in het nieuwe paviljoen en het omringende terrein tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden. De constructie wordt op 26 mei 2012 ingehuldigd met een exclusieve tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954). Voor deze gelegenheid creëert Schütte nieuwe ceramische sculpturen.

Het Middelheimmuseum heeft sinds lang een band met Thomas Schütte. In 1992 maakte hij voor het openluchtmuseum het Project for Middelheim en in 1993 werd zijn Tauzend Zungen in de collectie opgenomen. Het werk Model for Sculpture Zoo, gemaakt voor de tentoonstelling Lang leve beeldhouwkunst!, maakt sinds 2006 deel uit van de collectie. Nooit eerder was er de gelegenheid om de kunstenaar een zeer verdiende solotentoonstelling te bieden, tot nu. De zomertentoonstelling van Schütte in het paviljoen van Robbrecht en Daem loopt tot 16 september 2012.

Robbrecht en Daem hebben heel wat ervaring op het snijvlak van architectuur en kunst, met onder meer de tentoonstellingspaviljoenen voor Documenta IX (1992) en de verbouwing van de Londense Whitechapel Gallery (waarvoor het architectenbureau in 2010 de RIBA Fellowship kreeg). Ze werken ook samen met kunstenaars bij architecturale ontwerpen: Gerhard Richter, Juan Muňoz, Christina Iglesias, Franz West, Raoul De Keyzer...

Middelheimcollectie herbekeken
De volledige Middelheimcollectie wordt herbekeken. In het Braempaviljoen komt er ruimte vrij om internationaal belangrijke stukken uit de collectie te tonen die te kwetsbaar zijn om buiten opgesteld te worden. De bezoeker zal er werk van beeldende kunstenaars als Alberto Giacometti, Medardo Rosso, Jean Arp, Wim Delvoye, Michel François en Auguste Rodin kunnen aanschouwen. Voor de selectie en scenografie wordt een beroep gedaan op een ‘frisse blik’. De opstelling in het park krijgt eveneens een “facelift”: sommige werken worden op een betere plek opgesteld, anderen krijgen een nieuwe sokkel en enkelen ondergaan een grondige restauratie.

Ai Weiwei en Roman Signer in de Middelheimcollectie
Naar aanleiding van dit bijzondere Middelheimjaar en aanvullend op het herbekijken van de permanente collectie, vraagt het museum internationaal gerenommeerde kunstenaars om nieuw werk op maat van het openluchtmuseum te creëren. Onder andere Ai Weiwei (1957, China) en Roman Signer (1938, Zwitserland) formuleren een voorstel. Met deze aankopen – en hun integratie in de Middelheimcollectie – zet het Middelheimmuseum hoog in op de uitbouw van haar bijzondere collectie.

Openingsweekend 26 en 27 mei
Het vernieuwde Middelheimmuseum opent met een groots openingsfeest. Iedereen wordt op zaterdag 26 en zondag 27 mei uitgenodigd om op een ontspannen manier kennis te maken met het museumpark. Voor het professionele kunstveld organiseert het Middelheimmuseum in samenwerking met Art een preview op vrijdag 25 mei

Build for Life