Nieuwbouw

Met deze tips ga jij voor veiligheid in de bouw

Ben je als zelfstandige of grote ondernemer actief in de bouwsector? Dan heb je tegenwoordig ongetwijfeld veel te doen, want de komende tijden worden er ongeveer honderdduizend huizen per jaar gebouwd. Om die reden zie je op verschillende plaatsen in Nederland ook nieuwe bouwterreinen ontstaan.

Wanneer je werkzaam bent in bouw, dan moet de veiligheid natuurlijk ook centraal staan. Je loopt namelijk meer risico dan iemand die bijvoorbeeld actief is in het kantoorleven. Maar zorg je dan voor veilige bouwterreinen?

Het belang van draglineschotten in de bouw

Op bouwterreinen worden natuurlijk ook veel voertuigen gebruikt en daarom heb je draglineschotten nodig. Denk aan voertuigen voor het verslepen van kozijnen, maar ook voor verscheidene andere doeleinden. Maar Nederland kent verschillende weersomstandigheden en soms valt er een lange tijd regen.

Wanneer dat het geval is, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een onvoorspelbare, drassige ondergrond. Machines kunnen dan vast komen te zitten en dat is niet goed voor het voertuig, maar ook niet voor de bestuurder. Met draglineschotten creëer je een veilige ondergrond op elk bouwterrein.

Het belang van goede verlichting op een bouwterrein

Op een bouwterrein is het ook van belang om met goede verlichting te werken. Dit geldt zeker voor de wintermaanden, want veel bouwvakkers beginnen dan in het donker. Als een bouwterrein niet goed is verlicht, dan is de kans op ongelukken groot.

Denk bijvoorbeeld aan ongelukken met grote machines en natuurlijk zie je alle voorwerpen dan ook niet goed. Om die reden is het verstandig om een bouwterrein te voorzien van goede bouwlampen met LED-verlichting. Deze vorm van verlichting is niet alleen krachtig, maar tegelijkertijd ook duurzaam. Met goede bouwlampen kun je zeer grote ruimtes verlichten, maar ook een hele open locatie.

Het belang van goede veiligheidskleding

In de bouw kun je natuurlijk niet zonder goede veiligheidskleding. Volgens de Arbowet ben je in de eerste plaats verplicht om veiligheidskleding te dragen, maar daarnaast is het voor de werkers in de bouw ook bijzonder gunstig. Met goede veiligheidskleding voel je je in de eerste plaats comfortabeler.

Om die reden is het ook verstandig om te investeren in goede werkschoenen. Dan kun je lange werkdagen aan en krijg je ook minder snel te maken met fysieke ongemakken. Ga wel voor werkschoenen die voldoen aan de belangrijkste veiligheidseisen.

In de bouw kunnen gehoorbeschermers ook zeker niet ontbreken.

Er wordt immers veel kabaal gemaakt. Denk aan boren en slopen. Misschien denk je aanvankelijk dat het wel meevalt, maar gehoorschade krijg je pas later in je leven als je constant wordt blootgesteld aan harde geluiden. Dit is ook niet meer terug te draaien en daarom geldt hier het credo: beter voorkomen dan genezen!

Investeer ook in goede werkhandschoenen, veiligheidsbrillen en andere producten die de veiligheid kunnen garanderen.

Ook interessant