Mei Europees in het teken van fabrieksschoorstenen

17 april 2018 Bron: VVIA
Mei Europees in het teken van fabrieksschoorstenen
Als onderdeel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, worden de fabrieksschoorstenen tijdens de maand mei centraal geplaatst in de campagne voor industrieel erfgoed.
Er worden in de verschillende Europese landen allerhande activiteiten georganiseerd om te pleiten voor het behoud en restauratie van deze merktekens in het stedelijk landschap en op het platteland. Het zijn van ver zichtbare symbolen van de plekken waar mensen ooit werkten en de sociale en economische ontwikkeling van een streek bepaalden.
Fabrieksschoorstenen zijn echter ook bedreigd. Van de honderden die het beeld uitmaakten van eender welke industriële stad of regio, blijven er nu vaak maar een handvol over.

Mei Europees in het teken van fabrieksschoorstenen

Uiteraard kan iedereen, volgens eigen inzicht en creativiteit, een evenement organiseren om in de loop van volgende maand een fabrieksschoorsteen in de aandacht te plaatsen.

Maar, er wordt vooral gemikt op een campagne ‘Serenade voor een fabrieksschoorsteen’ op 9 mei.
Deze actie sluit aan bij de oproep die door Placido Domingo en Europa Nostra gelanceerd werd, de #Ode2Joy Challenge - om op 9 mei, Dag van Europa, op een creatieve wijze de “Ode an die Freude” uit de 9de Symfonie van Ludwig van Beethoven aan een historisch monument uit te voeren.

EFAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed, vertaalt dit naar de fabrieksschoorstenen, en vraagt iedereen om op 9 mei met (een) muzikant(en) of (een) zanger(s) dit bekende muziekstuk aan een schoorsteen op te voeren.
Overigens moet je hiervoor geen symfonisch orkest inhuren. Het kan samen met een muziekacademie of de lokale harmonie of fanfare, een zangkoortje, of één instrumentalist (van saxofoon tot doedelzak en van cello tot ukulele,...). Wees creatief, en maak er van iets plezierigs en attractief, dat de buurt naar de schoorsteen doet opkijken.
Registreer het evenement op film of maak er een reeks foto’s van, en deel die via de sociale media. Stuur het filmpje of de foto’s ook naar het EFAITH secretariaat, die al deze zal verwerken tot een algemeen overzicht. Als je het evenement vooraf aankondigt, dan zal dat ook via de centrale webpagina van de schoorsteencampagne aangekondigd worden.

Maar natuurlijk, ook alle andere creatieve ideeën en acties die bijdragen tot het ‘in the picture’ plaatsen van de nog resterende fabrieksschoorstenen, zijn mogelijk en komen in aanmerking voor het officiële logo van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Kijk ook voor meer informatie op industrialheritage.eu/EYCH2018/May

Mei Europees in het teken van fabrieksschoorstenen

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo