Woonprojecten

Meest energiezuinige woonbuurt van Waregem schiet uit de startblokken

Meest energiezuinige woonbuurt van Waregem schiet uit de startblokken
De Vlaamse regering besliste zopas dat in 2026 nieuwbouwwoningen niet langer met aardgas mogen worden verwarmd. Verwarmen met stookolie was al langer uit den boze bij nieuwbouw. Wie zich daar allemaal geen zorgen hoeven over te maken, zijn de kopers van een nieuwbouwwoning in ‘Vivehof’ in Sint-Eloois-Vijve. Ontwikkelaars Steenoven en Eribo realiseren aan de Spoorweglaan immers de meest energiezuinige woningen – energiepeil 0 - van Waregem. Burgemeester Kurt Vanryckeghem legt vandaag, samen met een vertegenwoordiging van het schepencollege, WAGSO-directeur Bart Verschelde en de projectontwikkelaars de officiële eerste steen van het project.

De Vlaamse overheid is er rotsvast van overtuigd dat de beslissing om nieuwbouwwoningen vanaf 2026 niet langer aan te sluiten op het aardgasnet een positieve impact zal hebben op onze CO2-uitstoot. Bovendien worden we op die manier minder afhankelijk van de fluctuerende gasprijzen, die vandaag trouwens torenhoog zijn. Wie met aardgas verwarmt, ziet zijn energiefactuur deze winter verdubbelen. Aardgas is niet alleen duur, het is ook nefast voor onze CO2-uitstoot. Willen we de klimaatverandering een halt toeroepen en de opwarming beperken tot 1,5 graad Celsius, dan moeten we onder meer radicaal anders gaan bouwen.

Meest energiezuinige woonbuurt van Waregem schiet uit de startblokken

Visitekaartje

Dat hebben projectontwikkelaars Steenoven en Eribo goed begrepen. In Sint-Eloois-Vijve, een deelgemeente van Waregem, realiseren beide bedrijven samen het woonproject ‘Vivehof’. De 34 woningen die op de site aan de Spoorweglaan verrijzen, mogen zonder overdrijven de meest energiezuinige woningen van Waregem worden genoemd.

“We zijn enkele weken geleden gestart met de bouw van de eerste woningen. Met dit project willen we ons visitekaartje als projectontwikkelaar afgeven. Wie hier een woning koopt, zal quasi geen energiekosten hebben. De woningen hebben immers een energiepeil 0. Dat is vér onder de huidige norm voor een nieuwbouwwoning in Vlaanderen, namelijk E-peil 30. Doordat we zo energiezuinig bouwen, betalen de nieuwe bewoners bovendien liefst vijf jaar lang geen onroerende voorheffing.”

Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven


Meest energiezuinige woonbuurt van Waregem schiet uit de startblokken
Om van ‘Vivehof’ de meest energiezuinige woonbuurt van Waregem te maken wordt elke woning uitgerust met een warmtepomp, die elektrisch gestuurd wordt door zonnepanelen, gecombineerd met vloerverwarming. Ventilatie die door sensoren minutieus wordt geregeld en een bijzonder performante isolatieschil maken het technische plaatje compleet.

Oase van groen

‘Vivehof’ wordt niet alleen een voorbeeld voor andere nieuwbouwwijken op het vlak van energiezuinig bouwen en wonen, het wordt ook een oase van groen. De 34 woningen worden ingebed in een parkomgeving rond een centraal, groen plein.

Ook de omgeving wordt zo duurzaam mogelijk ingericht. Zo zullen de tuinen gescheiden worden door hagen en niét door afsluitingen en krijgen wagens een eigen carport aan de rand van de site. De carports hebben ook een berging, zodat bewoners gemakkelijk hun fietsen veilig kunnen stallen. Door de ideale ligging van ‘Vivehof’, op 3 kilometer van het centrum van Waregem, is de fiets dan ook hét verplaatsingsmiddel bij uitstek.

“Het is goed wonen, leven en werken in Waregem. De positieve ‘vibe’ in onze stad vertaalt zich in een forse stijging van het aantal inwoners. In 2030 zal onze stad zelfs 40.200 inwoners tellen. Met dit woonproject realiseren we twee doelstellingen: we werken aan een klimaatvriendelijke toekomst en een lagere CO2-uitstoot in onze stad én er komt extra betaalbare huisvesting bij voor jonge Waregemnaars. Door de samenwerking met het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (WAGSO) zijn de bouwgronden in ‘Vivehof’ liefst 41 procent goedkoper dan in vergelijkbare nieuwbouwprojecten.”

Kristof Chanterie, schepen WAGSO Waregem


Alle woningen tellen drie slaapkamers en 12 woningen hebben zelfs een extra bouwlaag die casco aangeboden wordt. Zo kunnen de kopers van deze woningen deze extra verdieping volledig naar wens inrichten.


Twee modelwoningen

Steenoven en Eribo willen een eerste reeks woningen in ‘Vivehof’ klaar hebben tegen midden volgend jaar.

“We voorzien twee volledig afgewerkte modelwoningen, zodat kandidaat-kopers een goed beeld krijgen hoe hun woning er kan uitzien. De volgende bouwfasen sluiten naadloos aan op de oplevering van de eerste woningen.”

Pieter Vandewiele, Gedelegeerd Bestuurder Eribo


Meest energiezuinige woonbuurt van Waregem schiet uit de startblokken
Je kan op zaterdag 27 november (13 tot 16 uur) de vele troeven van ‘Vivehof’ ontdekken tijdens de eerste opendeurdag.