Vastgoed

Meer ruimte voor bedrijvigheid in Essen

Op voorstel van gedeputeerde Koen Helsen (foto) werd het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘uitbreiding industrieterrein’ van de gemeente Essen, door de deputatie van de provincie Antwerpen goedgekeurd. Bedrijventerrein Rijkmaker, gelegen tussen de Nieuwmoersesteenweg, Schriek en de Postbaan kan nu ontwikkeld worden als een lokaal bedrijventerrein.

Momenteel wordt het gebied hoofdzakelijk gebruikt door de landbouwsector, het bestaat grotendeels uit akkers en weilanden. ‘Om te voldoen aan de vraag naar bijkomende bedrijventerreinen zal de site ontwikkeld worden als lokaal bedrijventerrein met in de eerste plaats ruimte voor bedrijven die moeten geherlocaliseerd worden en in tweede instantie ruimte voor nieuwe, startende bedrijven’, aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening en economie Koen Helsen (open vld).

Essen koos er voor om het bestaande bedrijventerrein Rijkmaker uit te breiden in plaats van een locatie aansluitend op de dorpskern of het bedrijfslint Spijker. Dit ondermeer omdat de locatie reeds gekend is en zo de bedrijvigheid geconcentreerd blijft op één locatie. Maar ook omdat het bedrijventerrein goed ontsloten wordt en bijgevolg de verkeersoverlast in de omliggende dorpen tot een minimum kan herleid worden.

Ontwikkeling op korte termijn
De ontwikkeling van het bedrijventerrein zal gebeuren in twee fasen. In een eerste fase zal ongeveer 5 ha van het gebied aangesneden worden. Het gaat hier om percelen gelegen langsheen de Postbaan, gezien deze reeds rechtstreeks bereikbaar zijn en zo met een minimale inrichtingskost aan een deel van de behoefte kan voldaan worden.

Bij de inrichting wordt reeds rekening gehouden met de ontwikkeling in een tweede fase. Zo zal er ten aanzien van de woningen aan de Schriek een groen buffer opgetrokken worden, die op langere termijn dienst zal doen als interne perceelsafsluiting. De typerende bomenrij die aanwezig is moet behouden blijven.

Ontwikkeling op langere termijn
Pas nadat de eerste fase voor 75% volgebouwd is zal kunnen gestart worden met de tweede fase. In deze fase zullen de percelen tot aan de Schriek ontwikkeld worden, wel met dien verstande dat er een bouwvrije bosgordel komt tussen de woningen en het bedrijventerrein. Recreatief zal deze bosgordel door de omwonenden kunnen gebruikt worden als fiets- en wandelgebied en de werknemers zullen kunnen genieten van een groene omgeving.

Intern zal er een ontsluitingsweg aangelegd worden in een lusvormig tracé, die bij het begin- en eindpunt aansluit op de Postbaan.

'Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan zal het gebied tussen de Nieuwmoersesteenweg, de Postbaan en de Schriek op een efficiënte manier worden ingedeeld, zodat de gemeente Essen kan voldoen aan de vraag naar bijkomende ruimte voor bedrijvigheid', besluit Koen Helsen.