In de houtbouwsector wordt vooral gebruikgemaakt van naaldhoutsoorten zoals vuren, den en spar. Deze soorten zijn ideaal vanwege hun lichte, sterke en elastische eigenschappen. Ze zijn ruim beschikbaar in Europa en worden verantwoord beheerd, wat zorgt voor gezonde bossen en een betrouwbare houtvoorziening.
Hoeveel hout is er écht? De cijfers op wereldschaal
Wereldwijd is de houtvoorraad groter dan ooit. Volgens FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties), beslaat bos wereldwijd meer dan 4 miljard hectare, goed voor ongeveer 30% van het landoppervlak.Daarvan werd in 2020 zo'n 3,5 miljard m³ hout geoogst, een cijfer dat al jaren relatief stabiel blijft en dat geen gevaar vormt voor de uitputting van de bossen. Er is met andere woorden voldoende hout op onze planeet om aan de globale vraag te blijven voldoen, zonder ecosystemen in gevaar te brengen.
Hoe zit het met de houtvoorraad in Europa?
Binnen Europa is ruim 180 miljoen hectare bedekt met bos, goed voor zo'n 40% van het landoppervlak. Jaarlijks wordt er ongeveer 500 miljoen kubieke meter hout geoogst. Ook hier blijven de volumes stabiel. En in sommige regio's met sterke herbebossing nemen ze zelfs toe.Natuurlijk bestaan er regionale verschillen. Scandinavische landen hebben uitgestrekte naaldbossen en een overvloedige aanvoer. Andere regio's kennen meer variatie in soorten, maar ook daar blijft de houtvoorziening op peil dankzij duurzaam bosbeheer.
Duurzaam bosbeheer: de sleutel tot een stabiele houtvoorraad
In Europa gebeurt houtkap grotendeels onder strikte, duurzame richtlijnen. Die zorgen ervoor dat bossen niet alleen hout opleveren, maar ook blijven functioneren als natuurlijke ecosystemen die biodiversiteit ondersteunen én CO2 capteren.Volgens het Forest Europe-rapport (2020) wordt meer dan 80% van de Europese bossen duurzaam beheerd – een percentage dat op dit moment dus volstaat om de aanvoer stabiel te houden. Veel Europese bossen zijn gecertificeerd via FSC (Forest Stewardship Council) of PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Deze keurmerken garanderen dat het hout afkomstig is uit goed beheerde bossen, waar ecologische én sociale waarden in balans worden gehouden.
Lees het volledige artikel op het platform Houtconnect.
Lees meer interessante artikelen over houtbouw in ons Dossier Houtbouw.