Isolatie

Meer dan de helft van de Vlamingen bouwt Bijna Energie Neutraal (BEN)

Meer dan de helft van de Vlamingen bouwt Bijna Energie Neutraal (BEN)
Nieuwbouwwoningen in Vlaanderen halen gemiddeld een E-peil van E30, wat overeenkomt met Bijna Energie Neutraal (BEN). Nochtans is dit pas vanaf 2021 de wettelijke norm. Dat blijkt uit de jongste Energie en Binnenklimaat (EPB)-cijfers die zijn voorgesteld bij de opening van Batibouw. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘De Vlaming bouwt al enkele jaren energie-efficiënter dan wettelijk nodig. Meer dan de helft van de Vlamingen bouwt zelfs nu al Bijna Energie Neutraal. Het bewijst dat de Vlaming vooruit denkt.’

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein stelde vandaag de jongste Energie en Binnenklimaat (EPB)-cijfers voor. Die cijfers slaan op de woningen waarvoor in 2016 een bouwaanvraag is ingediend. In dat jaar bedroeg de wettelijke E-peileis E50, vanaf dit jaar E40. Uit het rapport blijkt dat zeven op de tien Vlamingen al strenger bouwen dan de wettelijke norm, en dat meer dan de helft al E30 of Bijna Energie Neutraal (BEN) bouwt. Nochtans is dat pas vanaf 2021 verplicht.

‘Vlamingen bouwen veel beter dan de wettelijke norm. Het bewijst dat ze vooruit denken, dat ze geen half werk willen leveren. Energie-efficiëntie staat hoog op hun agenda’ zegt Bart Tommelein. ‘Meer dan de helft van de Vlamingen bouwt zelfs al Bijna Energie Neutraal, vier jaar vroeger dan nodig. Dat verhoogt je leefcomfort, verlaagt de prijs van je energiefactuur en is ook nog eens goed voor ons klimaat.’

1 op de 5 renovaties is een Ingrijpende Energetische Renovatie

Sinds 2015 is de Ingrijpende Energetische Renovatie van kracht. Deze vorm van renoveren, waarbij 75 procent van de buitenschil en de technische installaties worden vervangen, is ook onderhevig aan de EPB-regelgeving. Eind 2016 waren al 17 procent van alle renovaties Ingrijpende Energetische Renovaties. Ook hier zien we de tendens om strenger te verbouwen dan de E-peileis, die op E90 ligt: gemiddeld haalt men nu E74. Het jaar voordien was dat nog E77.

Sinds oktober 2016 kan je een belastingvoordeel krijgen voor een Ingrijpende Energetische Renovatie: als je een E-peil haalt lager dan E60 krijg je vijf jaar lang een korting van 50 procent op de onroerende voorheffing, haal je E90 dan betaal je vijf jaar geen onroerende voorheffing.

Bart Tommelein: ‘Al bijna één op de vijf renovaties is een Ingrijpende Energetische Renovatie. Met het fiscaal voordeel sinds eind 2016, zal dat aantal de komende jaren nog toenemen.’

Zonnepanelen veruit het populairst

Sinds 2014 is het verplicht om een aandeel hernieuwbare energie te integreren in nieuwbouw. Doe je dat niet, dan kies je voor een 10 procent strengere E-peileis. Maar hoe langer hoe meer Vlamingen gaan voor de eerste optie: vorig jaar was dat nog 74 procent, nu kiezen bijna negen op de tien Vlamingen voor hernieuwbare energie.

Zonnepanelen blijven daarbij het populairst, ze worden geplaatst op meer dan 85 procent van de nieuwbouwwoningen: ofwel alleen (gestegen van 41% naar 62%) of in combinatie met een warmtepomp (van 14% naar 19%) of zonneboiler (2%). Warmtepompen winnen ook aan terrein, ze zijn nu te vinden in 21% van de nieuwbouwwoningen.

‘Het aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw stijgt fors. Zonnepanelen zijn goedkoper én rendabeler geworden, waardoor ze voor vele Vlamingen een logische optie zijn. Vanaf dit jaar tellen warmtepompen en zonneboilers zwaarder mee in de EPB-rekenmethode. Op die manier willen we ook die technologieën een boost geven’ besluit Bart Tommelein.

Ook interessant