Energie

Meer dan 80% van de Belgen heeft energie bespaard dankzij smart home-producten

Meer dan 80% van de Belgen heeft energie bespaard dankzij smart home-producten
De energiecrisis waar Europa sinds 2022 mee te kampen heeft, heeft gebruikers aangespoord om slimme oplossingen aan te schaffen om hun energieverbruik beter onder controle te houden. Maar hoe tevreden zijn gebruikers hiervan en welke voordelen merken ze op? Volgens onderzoek van smart home-fabrikant Netatmo schat de meerderheid van de Belgen dat ze energie hebben bespaard en meer dan de helft dat hun energierekening zelfs tot 250 euro minder duur was. Met de cruciale huidige periode van oktober tot maart die 73% van ons totale jaarverbruik vertegenwoordigt, kan het dus lonen om in smart home-producten te investeren.

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van zijn Slimme Thermostaat heeft Netatmo, de Franse leider op het gebied van smart home-oplossingen, een enquête gehouden onder 2.400 gebruikers in Europa om meer te weten te komen over het gebruik van hun slimme verwarmingsoplossingen. Het onderzoek onthult resultaten over de energiebesparing en tevredenheid van gebruikers.

Overtuigd van de besparingen

90% van alle ondervraagde Europese gebruikers van Netatmo, in vergelijking met 82,6% van de Belgische gebruikers, zegt energie te hebben bespaard sinds ze een Slimme Thermostaat van Netatmo hebben geïnstalleerd. Hoe langer ze al slimme verwarmingsoplossingen gebruiken, hoe meer energie ze schatten te hebben bespaard: 82% van degenen die ze minder dan een jaar gebruiken is overtuigd van de besparingsvoordelen, een percentage dat oploopt tot 92% voor degenen die de oplossingen al meer dan vijf jaar gebruiken. Volgens het onderzoek schat meer dan de helft van de respondenten dat ze tot 250 euro hebben bespaard.

Wat betreft de redenen voor de aanschaf van smart home-producten, stelt 88,3% van de Belgische gebruikers dat ze slimme verwarmingsoplossingen hebben geïnstalleerd om hun verwarming eenvoudig te kunnen regelen, 46,5% om hun verbruik te volgen en te analyseren en 43,7% om energie te besparen. Voor heel Europa is deze volgorde anders: de belangrijkste reden blijft weliswaar om het afstellen van de verwarming te vereenvoudigen (86,1%), maar energiebesparing staat op de tweede plaats (48,3%) en dan pas het inzicht in het verbruik (44,7%).

Netatmo - Meer dan 80% van de Belgen heeft energie bespaard dankzij smart home-producten

Temperatuur vaak minstens 1 graad lager

72% van alle respondenten (tegenover 76,7% van de Belgen) meent de verwarmingstemperatuur te hebben verlaagd om energie te besparen: 84% van hen (versus 79,5% van de Belgen) zegt dat de slimme verwarmingsoplossingen van Netatmo hen in staat stellen om thuis een comfortabele temperatuur te behouden, terwijl ze minder hoeven te verwarmen. Volgens de Belgische onafhankelijke energievergelijker Mijnenergie.be kan het verlagen van de verwarmingstemperatuur met slechts één graad al 7% energie besparen. 63,6% van alle respondenten heeft dan ook hun verwarming met gemiddeld 1 graad verlaagd, 23,1% van hen heeft het met gemiddeld 2 graden verlaagd en 10,7% met gemiddeld meer dan 2 graden. Opvallend is dat Belgen de verwarmingstemperatuur nog lager hebben gezet: de helft van hen verlaagde de temperatuur met gemiddeld 2 graden of meer en 45,4% met 1 graad.

Netatmo: verwarming op afstand

Aan de hand van vijf vragen over de levensstijl van de gebruiker ontwerpt de Slimme Thermostaat van Netatmo een verwarmingsplanning dat past bij zijn of haar levensritme. Die planning wordt aangevuld met de afwezig- en vorstvrijmodus, die de temperatuur van de verwarming aanpast wanneer de gebruiker enkele dagen afwezig is. Gebruikers kunnen hun verwarming ook op afstand bedienen met hun smartphone. Met de Auto-Adapt-functie analyseert de Netatmo Slimme Thermostaat de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. Die functie bepaalt automatisch de tijd die nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Dat zorgt voor optimaal comfort op het juiste moment en voorkomt overconsumptie van energie. De Slimme Thermostaat van Netatmo is een eenvoudig te installeren product dat geen technische kennis vereist. Er is een online tool beschikbaar om te controleren of de installatie van de gebruiker compatibel is met de thermostaat.

Netatmo - Meer dan 80% van de Belgen heeft energie bespaard dankzij smart home-producten

Slimme Radiatorkranen

Het Startpakket – Slimme Radiatorkranen heeft dezelfde functies als de Slimme Thermostaat. De Slimme Radiatorkranen zijn eenvoudig te installeren op elke warmwaterradiator en stellen de gebruiker in staat om de temperatuur in een woning met collectieve verwarming te regelen. De Netatmo Slimme Radiatorkranen zijn ook voorzien van Open Raam Detectie. De verwarming in een bepaalde ruimte schakelt uit zodra er een raam wordt geopend, waardoor energieverspilling wordt voorkomen. Voor nog meer comfort kunnen Additionele Slimme Radiatorkranen worden toegevoegd aan de Netatmo Slimme Thermostaat en het Startpakket. Ze zijn compatibel met 90% van de warmwaterradiatoren en regelen de verwarming per ruimte volgens het levensritme van de bewoners.

Ook interessant