Duurzaam Bouwen

Meer dan 40 miljoen hectare FSC bos in Noord-Amerika

In de afgelopen vier jaar is de oppervlakte FSC gecertificeerd bos in Canada en de VS bijna verdrievoudigd. Het aantal bedrijven met een FSC certificaat is sinds januari 2005 zelfs vervijfvoudigd.
De oppervlakte FSC bossen in de Verenigde Staten en Canada ronde in juni 2009 de kaap van de ‘100 million acres’ of 40 miljoen hectare. Met 40% groei sinds januari 2008 is het FSC systeem veruit het snelst groeiende systeem in Noord-Amerika.

In Canada, waar nog vele ‘traditionele gemeenschappen’ leven, biedt het FSC systeem een uniek kader waarbinnen ze een evenwichtige inbreng hebben en waar hun belangen gerespecteerd worden. Uiteraard zorgt FSC certificering naast deze sociale component ook voor heel wat ecologische voordelen, waaronder het beschermen van kwetsbare bosecosystemen.

"De belangrijkste drijfveer van deze groei is de gezamenlijke wil van landeigenaren, producenten, bedrijven en consumenten om bossen duurzaam te beheren én de rechten van lokale belanghebbenden te beschermen", aldus Corey Brinkema (Directeur FSC USA). Ook op vlak van FSC Chain of Custody certificering is de stijging opmerkelijk. Sinds januari 2005 vervijfvoudigde het aantal FSC Chain of Custody houders in de USA tot meer dan 3000 bedrijven.

Belangrijk ook is dat steeds meer grotere hout- en papierbedrijven hun engagement rond FSC certificering verder opdrijven. Zo lanceerde tissuegigant Kimberly-Clarck recent een nieuw beleid dat de intenties op aankoopvlak van hun papiervezels duidelijk maakt. Vezels uit FSC gecertificeerde bossen (en gerecycleerde vezels) krijgen hierbij de voorkeur, waarbij deze tegen eind 2011 minstens 40% moeten uitmaken.

Ook interessant