Duurzaam Bouwen

Sterke opmars van FSC in Afrika

Tropisch Afrikaans hout met een FSC-label is vandaag geen schaars goed meer. Dankzij de inspanningen van diverse Europese bedrijven steeg de oppervlakte FSC bos in centraal-Afrika tot meer dan 5 miljoen hectare. Logisch gevolg is dan ook de explosieve toename van tropisch hout met het FSC label op de Belgische markt.

Daar waar FSC gecertificeerde bossen op het Afrikaanse continent – en in het bijzonder in het Congobekken – tot voor enkele jaren nog schaars waren, kan men nu toch spreken van een sterke voet aan grond. Zeker de vooruitgang in het Congobekken is opmerkelijk. Van nog geen 100.000 ha in 2007 is de oppervlakte FSC-gecertificeerd bos ondertussen gestegen tot 4,7 miljoen hectare, verdeeld over drie landen: Kameroen (878.896 ha), Gabon (1.873.510 ha) en de Republiek Congo (1.908.200 ha).

“Zelfs al lijkt 5 miljoen hectare FSC gecertificeerd bos in deze 3 landen niet veel wanneer men dit vergelijkt met de totale bosoppervlakte, toch moet men dit in de juiste context zien’ vertelt Herve Bourgignon (IFIA - Association interafricaine des industries forestières). ‘Deze oppervlakte vertegenwoordigd immers reeds 10% van de toegewezen bosconcessies in deze landen, wat toch al niet niks is’.

Groeiend aanbod

Uit deze FSC gecertificeerde bossen komt naar schatting meer dan 1,5 miljoen kubieke meter rondhout voort, wat grotendeels voor de Europese markt bestemd is. Via diverse Belgische invoerders komt er dan ook steeds meer aanbod aan FSC gelabeld tropisch hout op onze Belgische markt, wat uiteraard ook zijn effect heeft op de prijszetting. Naast het aanbod aan FSC gelabeld hout is er bovendien ook reeds een ruim aanbod aan ‘controlled wood’ beschikbaar. Dit ‘controlled wood’ staat binnen het FSC systeem voor hout met minimale garanties, waaraan de non-FSC inputs in een samengesteld product moeten voldoen.

Groeiende marktmogelijkheden

Mede dankzij het sterk toegenomen aanbod enerzijds, en de groeiende FSC marktvraag anderzijds zetten steeds meer houtverwerkende bedrijven, gaande van industriële schrijnwerkerijen tot kleinere schrijnwerkers, de stap naar FSC CoC certificering. De motivatie hierachter is soms vrij divers, en kan gaan van het inspelen op bestaande marktvraag tot het integreren van het FSC label in de bedrijfsstrategie. Ook de opkomende Europese wetgeving rond illegaal hout is voor sommigen een duwtje in de rug.

FSC event rond Afrikaans FSC hout op Prowood

FSC België organiseert op 12 november 2009 op Prowood een dubbelseminarie, waarbij het eerste deel zal focussen op Afrikaans FSC hout. Twee leden van de FSC Bedrijvengroep, DLH Belgium en Interholco, geven op dit event meer informatie over hun FSC mogelijkheden in gekende en minder gekende houtsoorten. Meer informatie over dit FSC seminarie op Prowood kan u vinden op www.fsc.be, onder agenda.