Duurzaam Bouwen

FSC seminarie op PROWOOD

Het aanbod aan FSC gelabeld hout en houtproducten zit sterk in de lift. Recent steeg de oppervlakte FSC gecertificeerd bos in het Congobekken tot meer dan 5 miljoen hectare. Met die ontwikkelingen in het tropische hart van Afrika schiet het aanbod aan Afrikaans hardhout met het FSC label snel de hoogte in. Om professionelen uit de hout- en bouwsector -architecten inbegrepen- te informeren, organiseert FSC België op 12 november een dubbel-seminarie op de houtvakbeurs PROWOOD.

FSC Houtsoorten uit Afrika

In het eerste deel van het seminarie wordt ingezoomd op het groeiend aanbod aan Afrikaans hout met het FSC label. Van enkele honderdduizenden hectare een aantal jaren geleden, steeg de FSC gecertificeerde bosoppervlakte in de landen van het Congobekken recent tot meer dan 5 miljoen hectare. Twee sprekers uit de Belgische houtsector - DLH Belgium en Interholco – geven een overzicht van het aanbod aan FSC gelabeld hout uit hun FSC gecertificeerde bosconcessies in Centraal-Afrika. Hierbij krijgt u praktische informatie over het aanbod aan beschikbare houtsoorten, de technische eigenschappen en de toepassingsmogelijkheden. Naast de gekende Afrikaanse soorten, die nu vlot met FSC label beschikbaar zijn, wordt ook aandacht geschonken aan een aantal interessante, minder gekende houtsoorten.

De toename van de FSC gecertificeerde bosoppervlakte is in de eerste plaats een goede zaak voor het bos zelf. Als conclusie van het eerste seminarie-luik stelt WWF Nederland de resultaten voor van een recent onderzoek dat aantoont dat FSC boscertificering goed nieuws brengt voor de mensapen in de regio.

Hout in duurzaam bouwen

In een tweede deel verschuift de focus naar duurzaam houtgebruik in het breder kader van bio-ecologisch bouwen en wonen, en dit in samenwerking met VIBE. FSC gelabeld hout is uiteraard hét ecologische bouwmateriaal bij uitstek en ondertussen is het aanbod aan FSC houtproducten dermate uitgebreid dat zelfs een volledig huis in FSC gelabeld hout geen utopie meer is. Een getuigenis van De Noordboom gaat hier praktisch op in.

Praktisch over het seminarie

Het seminarie vindt plaats op donderdag 12 november van 10u00 tot 12u30 in Flanders EXPO te Gent. Deelname kost 30€ (BTW incl.) en hierin zijn een reader van de sprekers, een netwerklunch en toegang tot de houtvakbeurs PROWOOD inbegrepen. Opgelet, de beurs kan enkel door professionelen (architecten inbegrepen) bezocht worden. Inschrijven kan door te mailen naar info@fsc.be of op het nummer 016/22.61.37. Raadpleeg de FSC agenda op www.fsc.be voor meer informatie en een gedetailleerd programma.