Architectuur

Meer dan 20.000 bezoekers voor Dag van de Architectuur

Meer dan 20.000 bezoekers voor Dag van de Architectuur
De Warande in Turnhout
De 6e editie van de Dag van de Architectuur was een schot in de roos! Meer dan 20.000 enthousiaste bezoekers trotseerden het barslechte weer en namen deel aan het grootste architectuurfestival van Vlaanderen en Brussel. Hiermee werd de maximale capaciteit van de veelal kleinschalige projecten bijna volledig benut. Absolute toppers waren de vele opengestelde woningen in Gent, het Crematorium Hofheide in Nieuwrode en het volledige programma van de stad Genk, dit jaar Hoofdstad van de Dag van de Architectuur.

De Dag van de Architectuur zette dit jaar bewust in op exclusieve rondleidingen in kleinschalige projecten. Het Vlaams Architectuurinstituut, mikte hiermee eerder op een hoge kwaliteit van het programma dan op drommen bezoekers. Toch werden veel projecten vandaag overrompeld door architectuurliefhebbers en waren heel wat rondleidingen al op voorhand uitverkocht.

Het thema Bloeiende Landschappen werd duidelijk door een groot publiek gesmaakt. De maatschappelijke relevantie kwam treffend tot uiting op de Avond van de Architectuur op zaterdagavond in C-Mine Genk. Daar werden de resultaten van de vierdaagse workshopreeks ‘De Nieuwe Kaart van Limburg’ gepresenteerd. Op uitnodiging van het Vlaams Architectuurinstituut staken experten van Universiteit Hasselt, Architecture Workroom Brussels, Departement Ruimte Vlaanderen, VRP en lokale actoren als Architectuurwijzer vzw, Stad Genk en Provincie Limburg de koppen bijeen over de ruimtelijke toekomst van Limburg. De Avond van de Architectuur werd bekroond met de uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur door minister Joke Schauvliege. Laureaat Kristiaan Borret was bijzonder opgetogen. De Antwerpse Stadsbouwmeester verwoordde het als een verdienste van de ganse stad: “De prijs is van iedereen.”

De Dag van de Architectuur steunt op de inzet van honderden vrijwilligers en medewerkers. Meer dan 500 lokale hosts, gidsen en architecten, verslaggevers en vele anderen zetten zich in om van deze dag een succes te maken . Een omvangrijke lijst partners, stadsdiensten en lokale architectuurorganisaties toont aan dat hedendaagse architectuur in Vlaanderen in volle bloei staat. Zonder hen was de realisatie en het slagen van de Dag van de Architectuur niet mogelijk.

Ook interessant