Vastgoed

Meer aandacht voor krotwoningen in Brugse Poort

Met een grote krotwoning onder de Gentse stadshal heeft een buurtcollectief uit de Gentse wijk "Brugse Poort" aandacht gevraagd voor het toenemende aandeel huurders dat volgens hen in mensonwaardige woningen moet verblijven. Ze verwijten het Gentse stadsbestuur en de Vlaamse regering dat de huurmarkt voor hen momenteel geen prioriteit is.
"Huurwoningen in goede staat worden voor steeds meer Gentenaars onbetaalbaar", aldus Tim Everaert van het buurtcollectief "Precaire Puzzel". "Ook de kwaliteit van veel huurwoningen veroorzaakt heel wat kopzorgen. Zeker mensen met een laag inkomen zijn vaak gedwongen om in te kleine en/of energieverslindende woningen te verblijven."

Volgens de actievoeders is er geen band meer tussen de prijs en de kwaliteit op het onderste segment van de huurmarkt. "Zo zijn heel wat huurders aangewezen op gevaarlijke en ongezonde krotten."

De actievoerders, die zich uitdosten als makelaars van "Agence Crotique", leidden passanten rond in "de modelwoning" en nodigden de mensen achteraf uit om bevindingen en voorstellen te versturen naar de Vlaamse minister van Wonen.

"We vragen haar om dringend een actieplan te ontwikkelen om een betaalbare en kwalitatieve huurmarkt te garanderen. We hopen ook dat de stad Gent in het komende beleidsplan Wonen eindelijk de focus zal leggen op betaalbare en kwalitatieve huurwoningen."

Tom Balthazar, de Gentse schepen van Wonen, wijst op een aantal inspanningen van de stad en sociale huisvestingsmaatschappijen specifiek in de Brugse Poort, maar zegt dat het globale woningaanbod (koop, huur- en sociale huurwoningen) vergroot moet worden. Hij wijst op initiatieven om de inkrimping van de huurmarkt tegen te gaan. "Daarnaast moeten wantoestanden evident worden gecontroleerd en opgevolgd", klinkt het.

De Precaire Puzzel is sinds 2011 het samenwerkingsverband van meer dan 65 organisaties en bewoners van de Brugse Poort.

Ook interessant