Nieuwbouw

Gent vecht bouwvergunning diamantvormig kantoorgebouw aan

De stad Gent trekt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de door de Oost-Vlaamse deputatie toegekende bouwvergunning voor een diamantvormig kantoorgebouw aan het station Gent-Sint-Pieters aan te vechten. Dat meldt buurtcomité BuitenSporig en bevestigt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (SP.A) op een vraag van N-VA-fractieleider Isabelle De Clercq.

Op 4 januari weigerde het schepencollege de bouwvergunning voor een diamantvormig kantoorgebouw, bestemd voor de bank ING. Het ontwerp week onder meer af qua bouwhoogte en had een grotere bruto vloeroppervlakte dan voorzien in een "synthesedocument". Dat is een akkoord tussen de projectpartners, de stad en en buurt. Hierdoor week het af van het van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

Projectontwikkelaar NV Sofa trok daarop naar de deputatie, en die kende op 25 april een bouwvergunning toe. Volgens de deputatie paste het ontwerp wel in het RUP, waarin alle ruimtelijke overwegingen gemaakt werden.

"De houding van Sofa, 1 van de partners in het project Gent-Sint-Pieters, heeft ons teleurgesteld, maar dat mag er niet toe leiden dat een samenwerking onmogelijk wordt", aldus schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (SP.A). "Het college heeft de politieke beslissing genomen om beroep aan te tekenen. Ik hoop niet dat dit de start is van een lange juridische oorlog en een blokkering. Dat is voor niemand goed."

Buitensporig zegt tevreden te zijn "dat de stad zijn verantwoordelijkheid neemt", maar wijst erop dat het beroep niet opschortend werkt. "Dat betekent dat de werken ondertussen wel van start kunnen gaan. De buurt is dus volledig afhankelijk van de fairplay van de NV Sofa, aan wiens betrouwbaarheid terecht getwijfeld mag worden."