Architectuur

Mecanoo-Haskoning ontwerpen nieuwbouw Eurojust

Het ontwerpteam Mecanoo-Haskoning is de winnaar voor het realiseren van de nieuwbouw van Eurojust in Den Haag. De ontwerpvisies van in totaal vier kandidaten zijn beoordeeld op de aspecten: architectonische kwaliteit, stedenbouwkundige integratie en landschappelijk ontwerp, functionaliteit en programma van eisen, onderhoud en duurzaamheid, en geïntegreerd ontwerpproces. Het winnende team behaalde de hoogste score op deze aspecten. De jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Eurojust, de gemeente Den Haag en de Rijksgebouwendienst, onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester heeft de winnaar dinsdag bekend gemaakt.

Volgens de jury sluit de ontwerpvisie van Mecanoo-Haskoning het beste aan op bovengenoemde aspecten in relatie tot de nieuwbouwlocatie van Eurojust. De volgende stap is het uitwerken van de ontwerpvisie naar een definitief ontwerp dat naar verwachting eind 2013 gereed is. Twee jaar later kan het nieuwe gebouw worden opgeleverd.

De nieuwe huisvesting van Eurojust is gepland aan de Jan Willem Frisolaan, in het kerngebied van de Internationale Zone in Den Haag. Het aanbieden van een geschikte vestigingslocatie voor organisaties zoals Eurojust is onderdeel van het kabinetsbeleid en past in de ontwikkeling van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.

Op 16 april aanstaande organiseren de gemeente Den Haag, het Rijk en Eurojust een bewonersavond. Tijdens deze bijeenkomst krijgen omwonenden een toelichting op de winnende ontwerpvisie voor het gebouw en het buitenterrein en zal het ontwerp-bestemmingsplan aan de orde komen.

Ook interessant