Nieuwbouw

Marktinformatie wint aan belang in de bouwsector

Als marketingbureau voor de bouwsector ziet Essencia een duidelijke trend. De aanhoudende crisis, de blijvende politieke onzekerheid en de steeds grotere impact van internationale gebeurtenissen maken het er voor bedrijfsleiders niet gemakkelijker op. Zij willen informatie. Informatie waar ze iets mee zijn.

"Steeds meer bedrijven volgen niet alleen de bouwconjunctuur maar vertalen deze ook naar hun eigen bedrijfsvoering. En dat is niet altijd evident. Iedere onderneming heeft zijn markten en doelgroepen en hoewel er een massa aan informatie te verkrijgen is, gaat het zelden om die informatie die het bedrijf wil en kan gebruiken." stelt Bieke Gepts van Essencia. “Ondernemingen zijn bezig met budgetteringen, productontwikkeling, innovaties, ed. Hierbij is het volgen van trends zeer belangrijk en die pluk je niet zomaar van het internet natuurlijk."

Uiteraard speelt Essencia als marketingbureau in op deze vraag naar gespecialiseerde informatie. In dat kader is er dit voorjaar al een nieuw product (Preview Construct) gelanceerd, en zal dit najaar InfoConstruct uitgebreid worden met technieken en afwerking. Is deze informatie dan nog niet beschikbaar ?

“Over ieder onderwerp kan je wel marktinformatie bijeensprokkelen. Maar bouwen is niet meer een aaneenschakeling van processen, het bouwproces wordt meer en meer een geheel. Bijvoorbeeld de dikte van de muurisolatie is afgestemd op het type en formaat van de binnenmuur, alsook het al dan niet aanwezig zijn van vloerverwarming, enzovoorts. Door onze gedetailleerde werfonderzoeken brengen wij de totale bouwschil in kaart. Dat geeft natuurlijk niet alleen marktinformatie maar ook marketinginformatie !

Deze vernieuwde insteek heeft geleid tot een sterke stijging van de vraag naar marktinformatie en marktinformatieproducten. Heeft de sector dan niet geleden onder crisis ?

“Jawel, zeer zeker. Maar afhankelijk van de sector al wat meer of wat minder. Daarnaast is de heropleving die de bouwsector in de tweede helft van vorig jaar kende van korte duur. Een blik op de laatste vergunningen tonen aan dat we ons terug moeten schrap zetten en dat we opnieuw een daling inzetten van de bouwproductie. Toch hoeft dit geen negatieve impact op onze activiteiten te hebben. Bedrijfsleiders zien marktinformatie en marktonderzoek meer en meer als een investering en niet als een kost. En terecht ook, want een verkeerde beslissing, marketingactie of productontwikkeling kost véél meer dan een goed onderzoek of concrete marktinformatie.”

Ook interessant