Nieuwbouw

Bouwvergunningen woningbouw herstellen zich nog niet

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) van de Federale Overheid rapporteert voor januari 2011 3.089 verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw woningbouw in België. Dit is 11,5% minder dan januari 2010. Het is nu de 6e maand op rij dat deze bouwvergunningen een zeer laag niveau aanhouden.

Het meest recent gepubliceerde cijfer van het consumentenvertrouwen door de NBB toonde zich stabiel op een relatief hoog niveau i.v.m. de cijfers van het voorbije decennium. Dit wijst op het feit dat de consumenten de voorbije crisis zouden verteerd hebben. Nochtans daalde de indicator “vooruitzichten m.b.t. belangrijke aankopen van de gezinnen in de volgende twaalf maanden” met 5 punten naar -25. Dit is het laagste niveau in de laatste twaalf maanden. Voor de woningbouwsector betekent dit dat gezinnen hun investeringen m.b.t. belangrijke aankopen (zoals de aankoop of bouw van een woning) zullen uitstellen, en bevestigt dit de huidige evolutie van de bouwvergunningen.

De kans is vrijwel onbestaande dat er zich in het voorjaar van 2011 een gelijkaardige piek in de bouwvergunningen zal voordoen als in 2010. Daarom zal de dalende conjuncturele evolutie (zie grafiek), die begonnen is in 2006, zich gewoon verder zetten (weliswaar onderbroken door een artificiële piek) en zeker tegen juli 2011 landen in de buurt van het niveau van 2003. Daarna kunnen we beginnen te denken aan een echte conjuncturele groei van de bouwvergunningen voor de nieuwbouw woningbouw.





Het ziet er dus naar uit dat de positieve geluiden en de resultaten van het jaarbegin (ook geholpen door het goede weer) zich niet zullen verder zetten in 2011. De uitvoering van de werken van de verleende bouwvergunningen van 2010 loopt ten einde. Om 2011 een nieuwe impuls te geven, zijn er de voorbije 6 maanden te weinig bouwvergunningen uitgereikt. Willen we in 2012 opnieuw aanknopen met een groei, dan zullen de bouwvergunningen in de nabije toekomst terug sterk moeten stijgen.

De crisis in de Belgische nieuwbouw woningbouwsector is dus duidelijk nog niet voorbij. Overheden moeten zich dringend eens beraden hoe ze één van de belangrijkste motoren van de Belgische economie weer op het goede pad kunnen brengen.

Essencia volgt voor u continu de bouwconjunctuur en vertaalt deze maandelijks naar de reële bouwproductie. Voor meer markt- en marketinginformatie kunt u terecht op www.essencia.be/nl/marktinformatie.