Algemeen

Malafide uitzendbureau in Oost-Nederland opgedoekt

In het oosten van het land is een uitzendbureau opgedoekt dat op grote schaal illegalen uitleende in de bouwbranche.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft in het oosten van het land een uitzendbureau opgedoekt dat op grote schaal illegalen uitleende aan onder meer de schoonmaak- en de bouwbranche.

Bij invallen werden ruim driehonderd illegale werknemers met valse identiteitsbewijzen aangetroffen. Zes medewerkers van het bureau zijn gearresteerd. Volgens de SIOD verzweeg de uitzendorganisatie opzettelijk een deel van de omzet. Daardoor werden belastingen en premies ontdoken voor een bedrag van ongeveer een miljoen euro.
Een woordvoerder van de SIOD wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Ook de naam van de vestigingsplaats weigert ze te geven “om herkenning te voorkomen”. Gezien de omvang van de zaak verwacht de woordvoerder dat het zeker tot een rechtszaak zal komen.
Sinds begin dit jaar pakt de overheid malafide uitzendbureaus harder aan. Daarmee moet misbruik van sociale voorzieningen en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan. In januari werd in Gelderland al een uitzendbureau dat illegale bouwvakkers uitleende ontmanteld.

Vals
Van de nu inbeslaggenomen identiteitsbewijzen stond het merendeel als gestolen of vermist geregistreerd. Zeventig documenten waren vals. In vijftig gevallen verzuimde het bureau een tewerkstellingsvergunning aan te vragen voor werknemers. Het gaat om mensen die legaal in Nederland verblijven maar zonder vergunning niet mogen werken.
Build for Life