Dossier Batibouw

Magnetisch compartimenteren in de keukenlade

21 maart 2014 Bron: Interlinka
De nieuwe Legrabox keukenlade van Blum brengt vernieuwing op het vlak van vormgeving én techniek. Dat Legrabox de aandacht trekt, is onder meer toe te schrijven aan de geraffineerde vormgeving, de frames met magnetische zijwanden en de gloednieuwe technologie van de geleider waarop de lade loopt. Bij de vorige generatie keukenladen lag de nadruk op functionaliteit. Legrabox luidt een nieuwe generatie in. De elegante, slanke lijnen en de nieuwe mogelijkheden van deze lade doen in niets denken aan de stoere, functionele look van het bestaande aanbod. Blum stelde de Legrabox voor het eerst voor tijdens Batibouw 2014.
Het is onder meer het 13 mm slanke zijprofiel dat de nieuwe keukenlade haar verfijnde uitzicht geeft. Naast de geraffineerde vormgeving springen ook de 3 matte kleuren (terrazwart, oriongrijs en zijdewit) en het roestvrijstaal met antifingerprintcoating in het oog.

Magnetisch compartimenteren

Bij Legrabox zijn het niet langer relingen die voor de indeling van de lade zorgen. Om de laden te compartimenteren, gebruik je bodemloze metalen frames die je ‘schakelt’ door middel van de magnetische zijwanden.

Daarnaast zijn er handige opbergbakjes met houtdecor (notenhout en twee versies eikenhout) die je zowel in de lade als erbuiten kan gebruiken.

Met gemakkelijk te onderhouden matjes met antislipfunctie en in trendy kleuren bescherm je de ladebodem.

Legrabox van Blum

Orgalux for Legrabox

In tegenstelling tot de afgeschuinde binnenkant van alle bestaande keukenladen beschikt Legrabox over een kaarsrechte binnenkant. Doordat de binnenwanden recht zijn, gaat er geen centimeter opbergruimte verloren.

Voor Legrabox werden de bijpassende lade-indelingen, bestekindelingen, kruidenindelingen etc. van Orgalux ontwikkeld. De accessoires komen van pas om orde en overzicht te scheppen in de keukenlade. Aan de slanke vormgeving, de houtdecors en de kleuren van de metalen accessoires is te zien dat ze bij Legrabox horen.

Legrabox van Blum

Geïntegreerde geleider

De slanke, fijne vormgeving van Legrabox heeft alles te maken met de nieuwe geleider waarop de keukenlade loopt. Blum nam geen genoegen met een upgrade van de bestaande geleiders en ontwikkelde een gloednieuw exemplaar voor deze lade.

Een opvallend verschil met de vorige generatie geleidersystemen zit in het feit dat de volledige geleidertechniek onder de lade weggewerkt zit en niet langer in de ladezijde. De positie en de robuuste rigiditeit van de geleider maken dat de keukenlade in alle omstandigheden, ook bij maximale belasting, uiterst stabiel blijft. Door de positie van de geleider zijn de ladezijwanden aanzienlijk slanker en worden alle technische componenten aan het zicht onttrokken.

Dynamische draagkracht

Legrabox werd ontwikkeld om een zware belasting aan te kunnen gedurende de lange levensduur van een keukenmeubel. De vormgeving van de lade mag dan geraffineerd zijn, als het op kracht aankomt, staat ze haar mannetje met een dynamische draagkracht tot 40 kg of tot 70 kg.

In tegenstelling tot statische draagkracht slaat dynamische draagkracht op een lade in beweging. Bij eenzelfde belading wordt de geleider van een lade in beweging aanzienlijk zwaarder op de proef gesteld dan de geleider van een stilstaande lade.

De hoge dynamische belasting en de nieuwe geleidertechnologie maken Legrabox zeer geschikt voor brede, hoge en laag bij de grond hangende voorraadladen. Ook bij keukenfronten die vervaardigd zijn uit zware materialen blijft de lade optimaal stabiel.

Legrabox van Blum

Vederlichte loop

De nieuwe geleidertechnologie laat Legrabox gesynchroniseerd vederlicht en stabiel lopen. Het geïntegreerde Blumotion-dempingsysteem zorgt voor een zachte, geruisloze sluiting.

Voor het openen van greeploze Legrabox-keukenladen zijn het mechanische bedieningsysteem Tip-On of de elektrische openingsondersteuning Servo-Drive aanraders. Bij Tip-On opent de lade door op het ladefront te drukken. Dankzij de nieuwe geleidertechnologie maakt het niet meer uit waar je precies drukt. Bij de elektrische openingsondersteuning Servo-Drive volstaat een zacht duwtje om de lade te openen. Uiteraard kan Legrabox ook voorzien worden van een greep.

Legrabox van Blum

Ergonomischer

Bij een lade blijft de inhoud overzichtelijk en gemakkelijk bereikbaar vanaf drie zijden. Een lade geeft je bovendien gemakkelijk toegang tot de volledige inhoud, zonder rug, schouders of knieën extra te belasten.

Legrabox is beschikbaar in diverse dieptes, hoogtes en breedtes en kan geïntegreerd worden in alle maatwerkkeukens en in keukens van talrijke binnen- en buitenlandse merken. Omdat de lade steeds deel uitmaakt van een keuken(meubel) is het niet mogelijk om een aanbevolen verkoopprijs op te geven. Voor een prijsopgave kan je terecht bij de schrijnwerker of de keukenspeciaalzaak.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo