Maak je tuinmeubelen klaar voor de winter

6 oktober 2021 Bron: Bouw & Wonen
Maak je tuinmeubelen klaar voor de winter
De zon laat zich minder vaak zien en de temperaturen dalen langzaam. Het najaar is in zicht en dat betekent dat we minder gaan genieten van de tuin. Een nieuw seizoen brengt ook werk met zich mee. Het is namelijk weer tijd om de tuinmeubelen winterklaar te maken. Laat je de loungeset buiten staan of moet je binnen ruimte maken waar tuinmeubelen kunnen overwinteren? Om de levensduur van je tuinmeubelen te verlengen, is het aan te raden ze binnen op een droge en vorstvrije plek op te bergen. Niet iedereen heeft voldoende plek om alle meubelen een droge plek te geven. Wij geven je daarom een aantal tips hoe jij je tuinmeubelen klaarmaakt voor de winter.

Tuinmeubelen opbergen

Over het algemeen zijn tuinmeubelen geschikt om gedurende alle weersomstandigheden buiten te staan. Zo maak je ook tijdens het najaar een mooie herfst- en wintertafel. Bij Kees Smit Tuinmeubelen vind je een groot online aanbod aan tuintafels. Het buiten laten staan van tuinmeubelen heeft helaas wel invloed op de levensduur van je meubelen. Indien mogelijk is het aan te raden de tuinmeubelen binnen op een droge plek op te bergen. Kussens dienen uiteraard altijd binnen opgeborgen te worden. Door je tuinmeubelen binnen te zetten, ontneem je ze van schade zoals schimmelplekken of scheuren door vorst. Maak je tuinmeubelen altijd goed schoon voordat je ze opbergt. Onderzoek per materiaal wat het beste advies is om schoon te maken. Een lauwwarm sopje met groene zeep en een zachte borstel zorgt vaak al voor een fris meubel. Laat de tuinmeubelen na het reinigen goed drogen voordat je ze opbergt.

Maak je tuinmeubelen klaar voor de winter

Wicker en aluminium tuinmeubelen

Bepaalde materialen hebben tijdens de winter meer te verduren dan in de zomer. Bij een lage temperatuur kunnen tuinmeubelen van wicker bijvoorbeeld knappen. Gebruik wicker tuinmeubelen daarom niet bij vorst. Heb je tijdens de winter binnen extra zitplekken nodig tijdens een feestje? Haal de wicker tuinstoelen vroegtijdig naar binnen zodat ze kunnen wennen aan de binnentemperatuur voordat ze gebruikt worden. Ook hebben aluminium tuinmeubelen het een en ander te verduren tijdens de winter. Zo kan in de holle buizen van moderne tuinsets vocht ophopen. Wanneer het gaat vriezen kunnen de buizen gaan scheuren. Controleer daarom regelmatig je aluminium tuinmeubelen wanneer er vorst op komst is.

Maak je tuinmeubelen klaar voor de winter

Afdekhoezen voor tuinmeubelen

Een tuinmeubelhoes lijkt een makkelijke optie voor het beschermen van je tuinmeubelen tijdens de koude wintermaanden. Toch is het afdekken van je tuinmeubelen met een hoes geen goed idee. In combinatie met vocht zorgt een afdekhoes voor schimmelplekken op je tuimeubelen. Schimmelplekken zijn niet altijd te verwijderen. Laat je tuinmeubelen daarom buiten staan zonder kussens of berg ze binnen op.

Een beschermhoes voor je parasol

Wellicht heb je al een parasolhoes om je parasol in de zomer te beschermen tegen de zon en regen. Ook in de wintermaanden is het verstandig om een hoes om je parasol te doen. Een tip: zorg ervoor dat de parasol droog in de hoes wordt geplaatst. Ook hierdoor voorkom je schimmelplekken. Zet de parasol met parasolhoes binnen op een droge plek. Wanneer je de parasol inclusief hoes buiten neerzet, is er een kans dat er vocht op het doek komt via de onderkant van de hoes. Een parasolvoet kun je daarentegen wel buiten laten staan. Dek de opening van de parasolvoet af zodat er geen water in komt.

Maak je tuinmeubelen klaar voor de winter

Berg je kussens op

Tuinkussens kunnen in de wintermaanden het best op een droge plek bewaard worden. Voordat je kussens opbergt, is het verstandig ze af te borstelen of te wassen. Lees bij het wassen altijd goed het wasvoorschrift. Niet alle kussenhoezen zijn wasbaar. Laat de kussens vervolgens goed drogen en berg ze bijvoorbeeld op in een kussentas. Hiermee pak je ze netjes en makkelijk weg en valt er geen stof op de kussens. Ook is een opbergbox een optie voor het opbergen van tuinkussens. Let erop dat je een waterdichte opbergbox kiest. Een niet-waterdichte opbergbox wordt buiten vochtig en zorgt voor weersvlekken in de tuinkussens. Opbergboxen zijn verkrijgbaar in verschillende maten zodat je altijd een geschikte opbergbox vindt voor je tuinstoelkussens of loungesetkussens. Sierkussens uit de loungeset kun je tijdens de herfst en winter meenemen naar binnen en een plekje geven in de woonkamer.

Maak je tuinmeubelen klaar voor de winter

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo