MAS viert tiende verjaardag

  BE   12 mei 2021 Bron: Stad Antwerpen
MAS viert tiende verjaardag
Op 17 mei 2011 opende het MAS voor het eerst haar deuren. Het museum vertelt al 10 jaar een stroom aan verhalen over Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen. En dit aan miljoenen bezoekers. Aftellend naar het feestweekend van 22 mei blikt directeur Marieke van Bommel terug én vooruit.

“Ik ben dan misschien de langst zittend directeur, maar dat zou mijn voorganger oneer aandoen,” zegt Marieke van Bommel, “want het MAS was er al, lang voordat de deuren officieel open gingen op 17 mei 2011. Een straf nieuw concept voor het Museum aan de Stroom bracht de museumcollecties samen van het Vleeshuis, het Nationaal scheepvaartmuseum en het Volksundemuseum. Later kwamen daar de verzameling Precolumbiaanse kunst van Paul en Dora Janssen-Arts en de collectie van het Etnografisch museum bij. Intussen heeft de stad al 10 jaar een nieuw architecturaal icoon op het Eilandje van architect Neutelings-Riedijk en een museum dat de stad en de wereld thematisch verbindt over acht verdiepingen heen.”

Nabilla Ait Daoud, schepen voor Cultuur: "Miljoenen mensen met meer dan 100 verschillende nationaliteiten hebben het MAS sindsdien bezocht en genoten van het uitzicht en het beroemde plein met het kunstwerk van Luc Tuymans. Twee miljoen mensen bezochten ook de museumzalen. Het aanbod tentoonstellingen is even gevarieerd als de collectie zelf."

Naast de vaste tentoonstellingen, die door de jaren heen ook regelmatig wisselen, presenteerde het MAS ook in de tijdelijke expo’s gekende en ongekende verhalen over Antwerpen, de haven en de wereld. Het MAS verscheen in vele top-10 lijstjes, kreeg talrijke awards en wordt internationaal gezien als voorbeeld voor zijn vernieuwende museumwerking.

“Ik denk met veel plezier terug aan de verschillende samenwerkingen met andere musea zoals het KMSKA voor de expo’s ‘Meesterwerken in het MAS’ of het Tropenmuseum voor ‘Body Art’ en ‘Cool Japan’." zegt Marieke van Bommel. "Ook aan alle bruikleengevers die door de jaren heen hun stukken bij ons toonden. Maar we werken minstens even graag met alle Antwerpenaren, want zij zitten ook echt in ons DNA. Zij maken via tal van participatieve trajecten deel uit van onze expo’s en zorgen met hedendaagse verhalen en perspectieven voor een verrijking van onze collectie. Ik denk bijvoorbeeld met plezier terug aan fijne projecten zoals ‘Winkel om de hoek’, ‘Dia de Los Muertos’ en onze huidige expo ‘100xCongo’”.

“Al van het begin startte het MAS ook met ‘MAS in Jonge Handen’. Tientallen diverse jongeren tussen 16 en 26 jaar werkten met ons samen en organiseerden populaire evenementen zoals MASked: een gemaskerd bal in het MAS, waarvoor de tickets in een recordtempo de deur uitgingen. Kers op de taart was de jongerententoonstelling ‘Instinct ‘ in 2018 waar de MAS in Jonge Handers echt lieten zien wat ze konden. Vandaag werken we met een nieuw concept. De jongeren gaan samen met Artist in Residence Karen François op zoek naar wat erfgoed voor hen betekent, met andere woorden: ‘Wat is erfgoed en wat kan erfbeter?’”

“Ik blik natuurlijk ook graag vooruit. We gaan nog meer op zoek naar lokale verhalen met een universele uitstraling. In dit feestelijk jaar openen we maar liefst drie nieuwe expo’s. ‘Alles van waarde’ waarvoor Erfgoedlab 1000 Antwerpenaren liet fotograferen die bezig zijn met erfgoed. Dat gaat van de Snorrenclub tot Stormkop, De modelbouwers en de Dansmariekes. Eind oktober openen we ‘Luister. Verhalen gevonden in de stad’. Verhalenverteller Dimitri Leue herschreef verhalen uit de stad tot een meeslepend luisterspel dat de bezoeker langs de ruime MAS-collectie voert. Tot slot vervangen we ook dit jaar nog de vaste tentoonstelling ‘Wereldhaven’ door ‘Vracht’. Want een verhaal over de stad Antwerpen is niet compleet zonder een verhaal over de Antwerpse haven.”

“Ik ben trots op het museum dat het MAS vandaag is.” besluit Marieke van Bommel. “En met 10 jaar zijn we natuurlijk nog piepjong, met ruimte om samen met alle partners te groeien. Vier dus met ons mee in het pinksterweekend. Geen vuurwerk en grote massa’s zoals vijf jaar geleden, maar wel een sprankelend feestprogramma en gratis toegang voor iedereen.”

Praktisch

10 jaar MAS
Feestweekend 22-23-24 mei 2021
Programma zie de bijlage en via www.mas.be

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo