Ventilatie

Luchtkwaliteit in schoolgebouwen is slecht

De luchtkwaliteit in heel wat schoolgebouwen is slecht. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de Universiteit Gent en het bevestigt eerdere soortgelijke onderzoeken. Agoria, de federatie van de technologische industrie, vraagt naar aanleiding van Batibouw aandacht voor de gezondheidsrisico’s en pleit voor duidelijke regels voor de plaatsing van ventilatie in gebouwen.

Alle mensen ademen CO2 uit. Vandaar dat in kleine, slecht geventileerde klaslokalen het CO2-gehalte al vlug oploopt, wat dan weer leidt tot slechte luchtkwaliteit. Een CO2-niveau van 1000 ppm is een goede score. Uit onderzoek van de universiteit Gent blijkt echter dat aan het einde van een schooldag in klassen soms niveaus van 5000 ppm CO2 worden gemeten.

“Een slechte ventilatie ligt aan de basis van een te hoog CO2-gehalte. Dat probleem zorgt voor concentratiestoornissen, meer ziekteverzuim én agressie,” zegt Dominique Du Tré, directeur bouwproducten van Agoria. “Heel wat scholen beschikken niet over een fatsoenlijk ventilatiesysteem. De vervuilde lucht blijft in de klas hangen en er is geen toevoer van verse lucht. Gewoon even de ramen openen om dit te voorkomen, is onvoldoende.” Ook in sommige kantoorgebouwen en huizen is de luchtkwaliteit slecht. Uit internationaal onderzoek blijkt dat bij een slechte luchtkwaliteit het ziekteverzuim stijgt met 2,5 procent.

Agoria wijst op de nood aan goede ventilatie. “Het bouwen van passiefscholen is in theorie mooi, maar een complex buizenstelsel voor luchttoevoer vraagt ook een goed onderhoud, zoniet bestaat er een grote kans op verspreiding van schimmels en ziektebacteriën. Bij renovatie van bestaande gebouwen is de installatie van een eenvoudiger ventilatiesysteem meer aangewezen.” De technologiefederatie klaagt ook het gebrek aan controle op complexe ventilatiesystemen aan. Du Tré: “Er is nood aan dezelfde regels voor iedereen. Het kan niet dat niet-erkende installateurs systemen kunnen installeren zonder CE-markering. Een opleveringsrapport en regelmatig onderhoud kan dit voorkomen. De overheid moet die controle verplichten, want slechte ventilatie is de oorzaak van heel wat gezondheidsklachten, zo blijkt uit internationale ervaringen, zoals recent nog bij de bouw van de nieuwbouwwijk Vathorst in de Nederlandse provincie Utrecht.”

Agoria stelt zich ook vragen bij de verschillende regionale regels voor energieprestaties. Dat is verwarrend, niet alleen voor particulieren, maar ook voor architecten. “Het opleiden van energiezuinige architecten is een goede zaak, maar de richtlijnen van de verschillende overheden roepen vaak meer vragen op dan antwoorden.”