Interieur

Living Tomorrow opent deuren

In het ‘huis en kantoor van de toekomst’ in Amsterdam Zuid-Oost laten de initiatiefnemers en deelnemers zien welke toekomstige mogelijkheden er zijn op het gebied van wonen en werken.

Het gebouw is bedoeld voor een periode van vijf jaar. De bezoekers kunnen in groepen van twintig personen kennis nemen van futuristische toepassingen, die hun weg naar de bewoners en gebruikers nog moeten vinden, maar waarvan 80 procent al in werkelijkheid beschikbaar is. In totaal nemen 33 bedrijven deel aan Living Tomorrow.
LogicaCMG uit Amstelveen heeft ICT-systemen voor Living Tomorrow gebouwd. Zij maken het mogelijk te spreken met keuken en badkamer. De spraakgestuurde installatie maakt het invoeren van opdrachten met muis of toetsenbord overbodig. In de woonkamer staat een interactieve televisie, die reageert op vragen van de kijker. Ook dit deel heeft LogicaCMG verzorgd.
Het bedrijf levert ICT-diensten aan onder andere enkele grote bouwbedrijven en alle ministeries. “Klanten schrikken vaak, ze denken dat bepaalde mogelijkheden science fiction zijn. In het gebouw van Living Tomorrow laten we zien dat het geen toekomst is, maar heden”, zegt M. de Muinck Keizer van LogicaCMG. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de uitvoering van een bouwproject virtueel in drie dimensies voor te bereiden en te plannen. Ook op de bouwplaats is nu al veel meer mogelijk dan de bouwpartners denken.

Brandveiligheid
Promat uit Kapelle-op-den-Bos uit België heeft de bouwkundige brandveiligheid verzorgd. Niet alleen van de hoofddraagconstructie, maar ook van glazen binnenwanden zonder stijlen.
Daarvoor is gebruik gemaakt van Promat Systemglas, waarbij de naden tussen de ruiten gevuld zijn met een speciale siliconenkit. Het glas bestaat uit een kern van floatglass van 8 millimeter dik, aan beide zijden twee opschuimende lagen en twee lagen floatglass van 3 millimeter. De totale dikte van de ruiten is 25 millimeter.
Met Promat Systemglas kon het gebouw in compartimenten worden opgedeeld, zonder verlies van transparantie. In geval van brand schuimt de gel tussen de glaslagen; de wand wordt ondoorzichtig en 60 minuten brandwerend. Deze innovatie is reeds toegepast in een school bij Stuttgart in Duitsland en (30 minuten brandwerend) in de aankomsthal van Schiphol.
Echostreek uit Lochem heeft de kanaalplaten geleverd voor de vloeren. Helaas is dit stukje vakwerk aan het zicht onttrokken. Met behulp van EchoCad zijn vloerelementen getekend van 1,5 tot 7,5 meter lang, met sparingen en gesegmenteerd schuingezaagd om de rondingen van het gebouw te benaderen. De aannemer heeft de vloeren aangestort.
EchoCad is een tekenprogramma op basis van AutoCad, waarmee Echostreek binnen zeer korte tijd kanaalplaatvloeren op maat kan uitwerken. De gegevens gaan vanuit het programma naar de productiemachine, die automatisch de sparingen en de afschuiningen aanbrengt. Standaard zijn de kanaalplaatelementen 120 centimeter breed, maar in het gebouw van Living Tomorrow zijn veel afwijkende pasplaten gebruikt. De vloeren worden geproduceerd in het Belgische Houthalen.
Volgens een woordvoerder van Echostreek was het een complexe opgave, die dankzij de samenwerking met de staalconstructeur tot een goed resultaat heeft geleid. De brandwerendheid van de vloeren is 120 minuten.

Vloeren
Forbo Flooring uit Krommenie heeft de evenementenhal naast het auditorium voorzien van Artoleum, een nieuwe vloerbedekking. Zij is gemaakt van natuurlijke grondstoffen; lijnolie, natuurlijke harsen, houtmeel, kalksteen, pigmenten en jute.
Artoleum is geschikt voor het gebruik van bureaustoelen. Het materiaal is resistent tegen de meeste chemische stoffen, maar niet tegen langdurige inwerking van alkaliën. Artoleum kan worden toegepast in combinatie met vloerverwarming. Als hoge eisen worden gesteld aan de reductie van contactgeluid kan een onderlaag van corkment worden toegevoegd.
Ytong Nederland uit Gorinchem, onderdeel van Xella Cellenbeton, heeft de wand- en dakplaten geleverd en de blokken voor de binnenwanden. Het cellenbeton is geheel verdwenen onder blauwgecoat staal dat met afstandhouders op de platen is gemonteerd. “De uitdaging was een gevel uit te voeren met een onbepaalde vorm. Dat kon niet met standaard materialen en -details, zoals bij een eenvoudige doos. We hebben geprobeerd dat met zo min mogelijk zaagwerk, zo economisch mogelijk te doen”, aldus J.G. den Hartog van Ytong.
In de hoogbouw zijn de platen verticaal gemonteerd en aan de kopse kanten gezaagd. In de laagbouw zijn de platen horizontaal en verspringend gemonteerd. De open ruimte is gevuld met montageschuim. Ytong wilde laten zien, dat blob-architectuur ook in de toekomst goed uitgevoerd kan worden met platen van cellenbeton.

Verwarming
Jaga uit Diepenbeek in België heeft de radiatoren geleverd.
De radiatoren zijn van het type Low H20. Volgens Jaga bespaart een systeem met zulke radiatoren 15 tot 25 procent op het energieverbruik. Bovendien zijn ze voorzien van een aanjager, waardoor de ruimte veel sneller wordt opgewarmd wordt dan met een traditioneel verwarmingselement. Jaga toont door het gebouw van Living Tomorrow verschillende typen radiatoren, onder andere met een omkasting van hout.