Verbouwen

Lekkage voorkomen: 3 tips

Lekkage voorkomen: 3 tips
Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van lekkage in huis. Dit is dan ook zeker niet altijd te voorkomen. Er zijn gelukkig wel enkele manieren waarop je de kans flink kan verkleinen. In de meeste gevallen ontstaat lekkage namelijk door een gebrek aan onderhoud. Door je huis goed te onderhouden, kan lekkage meestal dan ook wel voorkomen worden. Want wanneer je wacht tot de lekkage echt zichtbaar wordt, ben je meestal al te laat om ernstige schade te voorkomen.

Voel je de bui al hangen en is het op dit moment te laat om nog te voorkomen? Schakel dan zo snel mogelijk een professional in om de lekkage te detecteren en op te lossen.

Wil je weten hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende drie tips.

1. Lekkage in de vloerverwarming voorkomen

Steeds meer mensen maken gebruik van vloerverwarming bij het verwarmen van hun woning. Hierdoor zien we ook dat hierdoor meer lekkages ontstaan. Want ook in de vloerverwarming kan een lek ontstaan. Dit kan vervolgens grote gevolgen hebben voor de vloer. Dat zorgt niet alleen voor ongelooflijk veel schade, maar ook dat het huis niet meer op de juiste manier verwarmd kan worden. Een groot probleem dus. Een vloerverwarming lekkage ontstaat meestal al bij de aanleg van de vloer. Soms worden ondeugdelijke materialen gebruikt of wordt deze simpelweg niet op de juiste manier aangelegd. Daarom is het belangrijk dat je het aanleggen van de vloerverwarming én de vloer door een deskundige laat doen. Dan beschik je niet alleen over garantie indien er onverhoopt toch problemen ontstaan, maar neemt het risico op een lek ook flink af.

2. Onderhoud aan het dak

Verreweg de meeste lekkages ontstaan vanuit problemen met het dak. Dit zien we voornamelijk terug bij platte daken, maar kan natuurlijk bij elk type dak ontstaan. Wanneer hier een lek ontstaat, heeft dit grote gevolgen voor het fundament van de gehele woning. Meestal herken je dit pas nadat een plafond lekkage zichtbaar wordt. Dit is vocht dat vanuit het dak door het plafond heen sijpelt. Dan ben je natuurlijk al te laat en kan het vocht inmiddels al flink wat schade hebben aangericht.

De beste manier om lekkages te voorkomen, is door simpelweg voor beter onderhoud te zorgen. Laat een aantal keer per jaar je dak inspecteren door een professional of voer dit - let wel op de veiligheid! - zelf uit. Controleer bij een plat dak of de dakbedekking nog netjes ligt en er geen knikjes aanwezig zijn. Bij een schuin dak is het goed om op de plaatsing van de dakpannen te letten en te kijken of deze allemaal nog goed vastzitten. Door dit regelmatig te doen, wordt de kans op een daklekkage erg klein.

3. Houd ook de omgeving van het huis in de gaten

Het is niet alleen belangrijk om het huis zelf te onderhouden, maar ook om op de omgeving te letten. Staan er bijvoorbeeld bomen in de nabijheid van je woning? Zorg er dan voor dat deze regelmatig gesnoeid worden en dan overhangende of loszittende takken worden verwijderd. Hierdoor kan stormschade vermeden worden. Hetgeen weer een lekkage tot gevolg kan hebben.