Algemeen

Leiding in bollenvloer bespaart veel werk

BubbleDeckvloeren zo maken dat er naderhand leidingen in te leggen zijn, is vooralsnog niet aan de orde. De elementen van de bollenplaatvloeren zijn wel in de fabriek al uit te rusten met leidingwerk. Die aanpak leidt tot minder installatiewerk op de bouwplaats.

Ing. A.C. Fuchs, adjunct-directeur BubbleDeck Nederland BV in Leiden ziet het idee om BubbleDeckvloeren zo te maken dat er naderhand leidingen in gestopt kunnen worden, niet als mogelijkheid.

“Wel een aanpak waarbij leidingen in de elementen ingebouwd zijn. Dat kan besparing van installatiewerk op de bouwplaats geven”, zegt hij.
Deze ontwikkeling wordt volgens hem steeds manifester.Voor een onderwijsgebouw in Utrecht heeft BubbleDeck de slangen voor de betonkernactivering in de fabriek al in de elementen laten aanbrengen.
Deze wijze van warmteopslag en -onttrekking stelt speciale eisen aan de afwerking van de vloeren. De betonvloer moet in direct contact met de lucht in de werkruimten zijn. Daardoor is zichtwerk van de onderkant vereist. Leidingen en kabels, die meestal boven het verlaagde plafond zijn aangebracht, moeten daardoor in de BubbleDeckvloer worden ondergebracht. “Dat doen wij door het leidingwerk in de fabriek al aan te brengen. Inspelen op veranderingen bij het gebruik van de ruimten en daarvoor aanpassen van de leidingen in de vloer, zien wij vooralsnog niet”, zegt Fuchs.

Enig
BubbleDeck is de enige bollenplaatvloer ter wereld. De kunststof bollen tussen de onder- en bovenwapening van de betonvloer zorgen voor een aanzienlijke gewichtsvermindering, terwijl de constructieve eigenschappen niet worden aangetast. Vanaf 1997 is BubbleDeck Nederland ’s werelds eerste – en tot nu toe enige – organisatie die het BubbleDeck vloersysteem op de markt brengt.
Het bedrijf heeft de licentie voor Nederland verkregen van de patenteigenaar en bedenker van BubbleDeck, de Deense ingenieur Jorgen Breuning.
De feitelijke productie van de vloeren is ondergebracht bij gespecialiseerde fabrikanten van betonnen systeemvloeren. Momenteel is dat bij Westo Prefab Beton Systemen in Coevorden. Eerder was dat bij Dycore in Oosterhout.
Deze vloerenfabrikant kon de toegenomen vraag naar BubbleDeck vloeren niet in overeenstemming brengen met de productie van de eigen systeemvloeren. Uitbreiding van de productiefaciliteit was geen optie en de samenwerking is ruim een jaar geleden beëindigd. “In goede verstandhouding”, laat Fuchs weten.

Patent
Het patent op de BubbleDeckvloer is verkregen op het kenmerk dat kunststof bollen worden geklemd tussen de boven- en onderwapening van de vloer. Die bollen zorgen voor gewichtsbesparing en hebben vrijwel geen invloed op de sterkte.
Bekend is dat vloerenfabrikant Dycore een patent heeft verkregen op een vloer waarbij ook kunststof elementen worden toegepast, maar waarbij leidingen ook later aan te brengen zouden zijn. Volgens Fuchs is het een van de vele pogingen om het patent van de succesvolle BubbleDeckvloer te omzeilen.
Het idee van Dycore is aardig, oordeelt Fuchs, maar het blijft de vraag hoe Dycore ermee in productie zou moeten. “Vereiste is dat je bijvoorbeeld het aan elkaar klikken van kunststof elementen sterk kunt automatiseren. Als je dat soort dingen met de hand moet gaan doen is de productie al snel niet interessant meer”, aldus Fuchs van het bedrijf dat de licentie voor BubbleDeck in Nederland heeft.
Build for Life