Vastgoed

Leiden zoekt nieuwe exploitant voor De Waag

De gemeente Leiden organiseert een selectie voor een exploitant van een horecagelegenheid in De Waag aan de Aalmarkt 21. De vestiging van een horecagelegenheid in De Waag is een onderdeel van het project Aalmarkt dat zorgt voor versterking en uitbreiding van het winkelgebied in de binnenstad.
De Waag ligt in het hart van de historische binnenstad en is een bekend rijksmonument. De locatie is goed bereikbaar voor winkelend en uitgaanspubliek, ligt in het kernwinkelgebied en een horecaconcentratiegebied. De Waag wordt nu beperkt gebruikt, mede door het ontbreken van een keuken. De vestiging van een horecagelegenheid in De Waag met dagelijkse openstelling brengt meer levendigheid en sfeer in het gebied en vergroot daarmee het winkelplezier in Leiden. De exploitatie van De Waag start naar verwachting 1 januari 2014.

Als onderdeel van het project Aalmarkt worden de achtergelegen panden Mandenmakerssteeg 8 – 10 verwijderd zodat hier nieuwbouw mogelijk is voor een keuken. Daarnaast wordt een nieuwe brug tussen de Stille Rijn en de Aalmarkt aangelegd. Als deze klaar is kan rijksmonument het Waaghoofd in gebruik gegeven worden als terras. Dat is naar verwachting eind 2015.

Bij de selectie vraagt de gemeente Leiden om een concept voor de horecagelegenheid. Het concept moet zich primair richten op de café-restaurantfunctie met een servicegericht, kwalitatief en constant product. Belangrijke thema’s bij de selectie zijn het nastreven van een hoogwaardig kwaliteitsniveau, het vergroten van de levendigheid van de omgeving, het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van De Waag en aandacht voor cultuurbeleving.