Nieuwbouw

Leiden krijgt ovaalvormige ondergrondse garage

Op 12 juni hebben de gemeente Leiden en de combinatie Dura Vermeer – BESIX het contract ondertekend dat moet gaan leiden tot het ontwerp van de ondergrondse parkeergarage Garenmarkt. Paul Laudy (wethouder Bouw en Openbare Ruimte): “Geweldig dat er stappen worden gezet om over te gaan tot de bouw van de parkeergarage onder de Garenmarkt. De aanbieding van Dura Vermeer-Besix is een echte aanwinst voor de stad. De garage wordt een prachtig visitekaartje voor bezoekers aan Leiden.”

De parkeergarage biedt plek aan 425 auto’s verdeeld over vijf parkeerlagen. Zowel de inrit als de uitrit van de garage ligt in de Korevaarstraat en de voetgangersentree komt aan de rand van het plein. Het ontwerp is gemaakt door het Leidse Architectenbureau VVKH Architecten. Belangrijke kenmerken van het ovaalvormige ontwerp zijn verkeersveiligheid, licht en transparantie. In de gehele garage is sprake van eenrichtingsverkeer en er vinden weinig kruisende autobewegingen plaats. Ook wordt de garage voorzien van elektrische oplaadpunten.

Leidse Garenmarkt krijgt ovaalvormige ondergrondse garage

Net als bij de bouw van de parkeergarage onder de Lammermarkt is er ook op de Garenmarkt veel aandacht voor het minimaliseren van overlast voor omwonenden. Zo wordt een trillingvrije en geluidsarme bouwmethode gebruikt en wordt grond grotendeels via leidingen afgevoerd waardoor grondtransport via de weg beperkt wordt.

Naast de Garenmarkt komt er ook een ondergrondse parkeergarage onder de Lammermarkt. Samen voegen de garages straks circa 950 parkeerplaatsen aan de binnenstad toe. Aansluitend aan de realisatie van parkeergarage Lammermarkt, worden de werkzaamheden voor parkeergarage Garenmarkt gestart. Dit is naar verwachting begin 2017.

Leidse Garenmarkt krijgt ovaalvormige ondergrondse garage

Ook interessant