Vastgoed

Leegstand dreigt op het Nederlandse platteland

Veel boerderijen en stallen in Nederland verliezen de komende jaren hun agrarische functie en komen leeg te staan. Als er geen actie wordt ondernomen zal de leegstand van boerenerven de huidige leegstand op de kantorenmarkt overtreffen, zo staat in een vrijdag verschenen rapport van onderzoeksinstituut Alterra UR uit Wageningen.

"Om verpaupering van het landelijk gebied te voorkomen, is herbestemming van groot belang. Innovatieve oplossingen zullen hard nodig zijn'', stelt onderzoeker Edo Gies.

Het aantal agrarische ondernemingen in Nederland neemt al decennia af. Volgens Gies zullen er de komende twintig jaar circa 24.000 ondernemingen stoppen. In toenemende mate gaat het om boerderijen met grote stallen, die ongeschikt zijn om omgeturnd te worden tot bijvoorbeeld woonhuis.

Sinds 1970 hebben veel boerenbedrijven in Nederland aan schaalvergroting gedaan. Er zijn allemaal grote schuren en grote ligboxstallen bijgekomen. Die bedrijven stoppen nu langzamerhand.

Voor de grote schuren die leeg komen te staan, wordt het volgens Gies moeilijk om een goede nieuwe economische bestemming te vinden. Vanwege de hoge kosten zullen veel van deze stallen ook niet direct worden gesloopt.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant