Algemeen

Nederlanders zien eigen gemeente achteruit gaan

Circa een op de zes Nederlanders vindt dat hun gemeente in de afgelopen twee jaar achteruit is gegaan. Met name de toenemende criminaliteit en de steeds groter wordende kloof tussen gemeente en inwoners worden vaak als reden opgegeven. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen heeft USP Marketing Consultancy een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de tevredenheid en politieke thema's binnen de gemeenten in Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat met name op het gebied van veiligheid en werkgelegenheid maatregelen vanuit de gemeenten gewenst zijn.

Leefplezier in gemeenten

De afgelopen twee jaar is het beeld dat de inwoners hebben over hun gemeente voor een op de zes respondenten verslechterd en slechts voor 5% van de respondenten verbeterd. Ergernissen zijn er vooral over de toenemende criminaliteit, onveilige situaties in het verkeer, vervuiling van het straatbeeld, gebrek aan toezicht en de bureaucratische houding van de gemeente. Positief zijn de inwoners met name over nieuwbouw, nieuwe faciliteiten en verbeteringen in het centrum en de aanleg van groenvoorzieningen in de wijken.

Politieke thema's

De belangrijkste politieke thema's die vragen om maatregelen zijn veiligheid (46%), economie & werkgelegenheid (44%), zorg & welzijn (40%) en huisvesting (40%). Het beeld verschilt per gemeente en leeftijdscategorie, zo vinden de inwoners van Amsterdam met name huisvesting (68%) het belangrijkste thema. In Rotterdam staat integratie & sociaal beleid (42%) hoog op de agenda. Onder de ouderen (55+) is zorg & welzijn het belangrijkste thema (51%) naast veiligheid (51%).

Veiligheid

De belangrijkste maatregelen die getroffen dienen te worden op het gebied van veiligheid zijn: meer toezicht door agenten op straat (56%) en het harder straffen van criminelen (56%).

Slechts 58% van de Nederlanders voelt zich momenteel veilig in de eigen gemeente. Het veiligheidsgevoel ligt in Amsterdam (54%) en Utrecht (50%) een stuk hoger dan in Den Haag (32%) en Rotterdam (33%). In de stedelijke gebieden ligt het veiligheidsgevoel ook een stuk lager dan in de kleine gemeenten.

Economie & werkgelegenheid

Op het gebied van economie & werkgelegenheid vinden de Nederlanders dat er met name iets gedaan moet worden aan de jeugdwerkloosheid (45%), de winkelleegstand (42%) en armoede onder ouderen (40%). Overigens wijkt dit beeld ook sterk af per gemeente. In Amsterdam speelt winkelleegstand een ondergeschikte rol (19%), terwijl in Den Haag hier juist veel meer de nadruk op ligt (43%). In Rotterdam vindt men, naast de aanpak van de jeugdwerkloosheid, het erg belangrijk dat iedereen die kan werken, ook daadwerkelijk gaat werken, al dan niet gedwongen (48%).

Zorg & welzijn en huisvesting

Voor zorg & welzijn en huisvesting ligt de aandacht op respectievelijk de ouderen en de jongeren.

De nadruk binnen de zorg ligt op ouderenzorg (58%) en aandacht voor eenzaamheid onder ouderen (52%). Voor huisvesting wordt gesteld dat er iets moet gebeuren aan het tekort van starterwoningen (42%) en het gebrek aan woningen voor de lage inkomens (53%).

Verschillen tussen kiezers

Tussen de kiezers van de verschillende politieke partijen zitten duidelijke verschillen in welke maatregelen zij noodzakelijk achten. Zo geven de kiezers van de VVD, D66 en het CDA aan dat met name op het gebied van economie & werkgelegenheid maatregelen gewenst zijn, terwijl de kiezers van de PVV en de PVDA aangeven dat er harder maatregelen nodig zijn op het gebied van veiligheid. De kiezers van de SP vinden maatregelen op het gebied van zorg &welzijn verreweg het belangrijkste. De partijen hebben tot 19 maart nog de tijd om stemmers te winnen, Ruim een derde weet op dit moment nog niet op welke partij men gaat stemmen.

Ook interessant


Build for Life