Interieur

Lcd-televisies worden zuiniger

Lcd-televisies worden steeds zuiniger. Dat stelt de Nederlandse Stichting Natuur en Milieu maandag op basis van een eigen onderzoek naar het energieverbruik van tv's. In de categorie televisies van tachtig centimeter of groter bleek een model van JVC het meest spaarzaam. Deze televisie was volgens de onderzoekers een kwart zuiniger dan het zuinigste model bij een vergelijkbaar onderzoek vorig jaar.

Bij de middelgrote televisies met een beeldschermdiagonaal tussen zestig en tachtig centimeter bleek het zuinigste model, een Sony-televisie, vijftien procent zuiniger dan de beste televisie van het jaar ervoor. De meest spaarzame tv in de categorie kleine televisies was net als vorig jaar een Samsung, laat de milieuorganisatie weten. Het energieverbruik van dit model is ongeveer gelijk gebleven.

Energielabels invoeren

De Stichting zegt blij te zijn met de 'grote stap vooruit' die is gemaakt in het energiezuiniger maken van televisies. De verschillen in energieverbruik tussen televisies zijn echter nog te groot, stelt de milieuorganisatie. Zo verbruikt een energieverslindende tv volgens het onderzoek ruim twee keer zoveel elektriciteit als een zuinig model.

De stichting pleit voor een snelle invoering van energielabels voor alle televisies. Consumenten kunnen dan in de winkel zien welke televisie zuinig in het verbruik is. "Zo blijft er een duidelijk onderscheid tussen de allerzuinigste modellen en achterblijvers", licht directeur Mirjam de Rijk toe. Producenten zouden zo een prikkel krijgen om steeds zuiniger modellen te ontwikkelen.