Lassen: een ijzersterke verbindingstechniek

Bron: Bouw & Wonen
Lassen: een ijzersterke verbindingstechniek
Lassen is een bewerkingstechniek die veelvuldig wordt toegepast in de metaalindustrie. Door middel van druk en/of warmte worden delen van verschillende soorten staal, RVS en aluminium permanent verbonden tot n constructie. Door de verbindingsplaat in vloeibare toestand te brengen en daar lasmateriaal aan toe te voegen, ontstaat er een sterk en stijf geheel.

Bij hoogwaardig laswerk is inzicht, gevoel en vakmanschap een must. Het is een specialistisch vak waarbij de kennis en ervaring van de lasser de kwaliteit bepaalt. Het doorrekenen en het maken van heldere tekeningen met de lasaanduidingen is essentieel. Robotlassen is geschikt voor grotere producties, maar heeft een aanzienlijk geringere flexibiliteit.
Lassen is vaak een uitstekend alternatief voor het kanten van plaatwerk. Hierbij wordt het materiaal gebogen in de juiste hoek.

De meest voorkomende lastechnieken


Er zijn verschillende lastechnieken. De juiste methode wordt bepaald door het soort metaal, de dikte van het materiaal en de toepassing.

MAG lassen en MIG lassen

Zowel MAG als MIG lassen zijn de meest gehanteerde lastechnieken. Beide methoden zijn geschikt om dikker plaatwerk te bewerken. Het verschil tussen beide technieken wordt bepaald door het gas dat hiervoor wordt gebruikt. MAG staat voor Metal Active Gas. Dit gas is geschikt voor verschillende soorten staal. In tegenstelling tot MIG, Metal Inert Gas, dat uitsluitend gebruikt wordt voor RVS.
Beide technieken hebben geen nabewerking nodig.

TIG lassen

TIG staat voor Tungsten Inert Gas; bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een inert (edel-)gas. Deze lasmethode wordt toegepast bij dunnere soorten staal, RVS en aluminium. Het is een complexere bewerking die om expertise vraagt van de handlasser. Omdat het lasmateriaal handmatig moet worden toegevoegd, heeft de lasser doorlopend beide handen nodig. Daarentegen kan een hoge laskwaliteit worden bereikt.

Puntlassen en stiftlassen

Met puntlassen en stiftlassen worden bouten en stiften op metalen constructies aangebracht. Hierdoor wordt het perforatie-effect van klinknagels en bouten tenietgedaan en ontstaat er een sterke, permanente verbinding.

Lassen als onderdeel van de totaaloplossing

Manueel lassen is maatwerk n mensenwerk. Het is echter slechts een onderdeel van de totaaloplossing. Laswerk wordt vaak als halfproduct uitbesteed door de machinebouw en constructiebedrijven aan gespecialiseerde metaalbewerkingsbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in bewerkingen als lasersnijden, buislasersnijden, kanten en bijvoorbeeld assemblage. Voor het handlassen van enkele stuks of kleine series ben je voor kwalitatief uitstekend laswerk op het juiste adres bij zon metaalspecialist.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo