Lassen is een bewerkingstechniek die veelvuldig wordt toegepast in de metaalindustrie. Door middel van druk en/of warmte worden delen van verschillende soorten staal, RVS en aluminium permanent verbonden tot één constructie. Door de verbindingsplaat in vloeibare toestand te brengen en daar lasmateriaal aan toe te voegen, ontstaat er een sterk en stijf geheel.
Bij hoogwaardig laswerk is inzicht, gevoel en vakmanschap een must. Het is een specialistisch vak waarbij de kennis en ervaring van de lasser de kwaliteit bepaalt. Het doorrekenen en het maken van heldere tekeningen met de lasaanduidingen is essentieel. Robotlassen is geschikt voor grotere producties, maar heeft een aanzienlijk geringere flexibiliteit. Lassen is vaak een uitstekend alternatief voor het kanten van plaatwerk. Hierbij wordt het materiaal gebogen in de juiste hoek.
De meest voorkomende lastechnieken
Er zijn verschillende lastechnieken. De juiste methode wordt bepaald door het soort metaal, de dikte van het materiaal en de toepassing.
MAG lassen en MIG lassen
Zowel MAG als MIG lassen zijn de meest gehanteerde lastechnieken. Beide methoden zijn geschikt om dikker plaatwerk te bewerken. Het verschil tussen beide technieken wordt bepaald door het gas dat hiervoor wordt gebruikt. MAG staat voor Metal Active Gas. Dit gas is geschikt voor verschillende soorten staal. In tegenstelling tot MIG, Metal Inert Gas, dat uitsluitend gebruikt wordt voor RVS. Beide technieken hebben geen nabewerking nodig.
TIG lassen
TIG staat voor Tungsten Inert Gas; bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een inert (edel-)gas. Deze lasmethode wordt toegepast bij dunnere soorten staal, RVS en aluminium. Het is een complexere bewerking die om expertise vraagt van de handlasser. Omdat het lasmateriaal handmatig moet worden toegevoegd, heeft de lasser doorlopend beide handen nodig. Daarentegen kan een hoge laskwaliteit worden bereikt.
Puntlassen en stiftlassen
Met puntlassen en stiftlassen worden bouten en stiften op metalen constructies aangebracht. Hierdoor wordt het perforatie-effect van klinknagels en bouten tenietgedaan en ontstaat er een sterke, permanente verbinding.
Lassen als onderdeel van de totaaloplossing
Manueel lassen is maatwerk én mensenwerk. Het is echter slechts een onderdeel van de totaaloplossing. Laswerk wordt vaak als halfproduct uitbesteed door de machinebouw en constructiebedrijven aan gespecialiseerde metaalbewerkingsbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in bewerkingen als lasersnijden, buislasersnijden, kanten en bijvoorbeeld assemblage. Voor het handlassen van enkele stuks of kleine series ben je voor kwalitatief uitstekend laswerk op het juiste adres bij zo’n metaalspecialist.