Lager btw-tarief nog veel beter dan sloop- en heropbouwpremie

  BE   8 maart 2019 Bron: Bouwunie
Lager btw-tarief nog veel beter dan sloop- en heropbouwpremie
Sinds gisteren, donderdag 7 maart, kan een particulier een premie van 7500 euro krijgen voor de afbraak van ťťn of meer en de daaropvolgende herbouw van ťťn of meer woningen of een appartementsgebouw. Die gebouwen en woningen moeten gelegen zijn in het Vlaamse Gewest, maar buiten de dertien steden waar het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing is voor sloop en heropbouw van een woning.

De aanvraag van de premie gebeurt online op www.energiesparen.be/slooppremie. En dit zo snel mogelijk na het indienen van de aanvraag van de omgevingsvergunning voor sloop -en heropbouw.

Bouwunie vindt het goed dat de Vlaamse regering met die premie de sloop en heropbouw wil steunen. Het is een extra duwtje in de rug om het energieverbruik in Vlaanderen te verlagen en de kwaliteit van onze woningen te verbeteren.

ďEen uitbreiding naar gans BelgiŽ van het verlaagde btw-tarief voor sloop en daaropvolgende heropbouw van een woning is nog beterĒ, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Nu geldt het verlaagde btw-tarief in een beperkt aantal steden. En met succes. Een studie van de KU Leuven, het Steunpunt Wonen en het onderzoekinstituut Vives wijst uit dat in de steden waar het lagere btw-tarief geldt, meer huizen gesloopt en vervangen worden. De maatregel verdient zich voor de helft terug, schatten de onderzoekers. ďEn tegelijkertijd verbeteren de kwaliteit en de energiezuinigheid van het woningenparkĒ, zegt Jean-Pierre Waeytens. ďDe maatregel zorgt ook voor een betere verdichting in de stadscentra. Een uitbreiding naar alle steden en gemeenten is dus wenselijk.Ē Daar moet de federale regering voor zorgen.

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is tijdelijk. Enkel particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning aanvragen voor sloop en heropbouw kunnen de premie aanvragen. De Vlaamse regering heeft daarvoor 15 miljoen euro voorzien. Afwachten dus of dit zal volstaan. Als de premie tť succesvol is, kan de minister het bedrag van de premie verminderen. Dit bevordert de rechtszekerheid niet. De premie moet gelijk blijven en voldoend lang blijven bestaan, besluit Bouwunie.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo