Laat je thermostaat instellen door een vrijwillige verwarmingscoach

  BE   29 januari 2019 Bron: Provincie Antwerpen
Laat je thermostaat instellen door een vrijwillige verwarmingscoach
Weet je niet hoe je je binnentemperatuur best regelt? Wil je eens horen van een specialist hoe je zonder kou te lijden kan besparen op je energiefactuur? 34 verwarmingscoaches van de provincie Antwerpen en haar gemeenten doen nog tot eind maart gratis huisbezoeken in meer dan 36 gemeenten. Vraag dan een huisbezoek aan en één van de verwarmingscoaches komt langs om samen met jou je thermostaat in te stellen en je advies op maat te geven. De coaches zijn actief in 36 gemeenten. De teller staat op dit moment op 247 aanvragen.

De coaches controleren de temperatuur in je leefruimtes, of er ergens warmte onnodig ontsnapt en of de thermostaat wel optimaal geplaatst en ingesteld is. Soms passen de coaches meteen praktische zaken aan. Is de woning slecht geïsoleerd, de thermostaat te ingewikkeld of de verwarmingsinstallatie niet in orde, dan verwijzen ze je verder door. Een bezoek van een verwarmingscoach van de provincie Antwerpen is volledig gratis. Alle coaches kregen een stevige opleiding in het centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C.

Is er in jouw gemeente geen verwarmingscoach aan de slag? Vraag dan toch een huisbezoek aan. De verwarmingscoaches van je buurgemeenten kijken dan in hun planning of ze jouw aanvraag erbij kunnen nemen

“Het heeft ons enorm geholpen om inzicht te krijgen in ons energieverbruik en de werking van onze thermostaat,” vertelt Vincent de Longueville uit Schilde over zijn huisbezoek van verwarmingscoach Raf Van Den Kinschot. “De manier waarop Raf dat doet is fantastisch: heel duidelijk, in mensentaal en supervriendelijk. Wij zijn heel enthousiast! Een echte aanrader dus.” Luister hier naar de ervaringen van enkele verwarminsgcoaches die al sinds vorige winter aan de slag zijn.

Goed voor het klimaat, nog beter voor je portemonnee

“Als iedereen in onze provincie zijn of haar verwarming correct instelt of een graad lager zet, kunnen we samen zo’n 400.000 ton minder CO2 uitstoten,” licht gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Leefmilieu, toe. “En daar vaart ons klimaat wel bij. Daarnaast is het ook financieel voordelig, want het gaat over een besparing van gemiddeld 165 euro per stookseizoen per huishouden.”

Benieuwd naar andere manieren om je CO2-uitstoot te verlagen? Neem dan een kijkje op www.vriendvan.be, daar vind je nog heel wat andere acties en inspiratie.

#deKlimaatstrijd

Je kan je uitstoot zelf opvolgen door mee te doen aan de Klimaatstrijd, die de provincie Antwerpen samen met haar gemeenten voert. Doe mee aan de challenge de Klimaatstrijd in de gratis app For Good en loods jouw gemeente naar de overwinning. De resultaten van alle inwoners van jouw gemeente bepalen de plaats van je gemeente in de gemeenteranking van de Klimaatstrijd. Jouw inbreng is dus cruciaal! De gemeente die op zondag 10 maart de ranking aanvoert, wordt gekroond tot Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk. Een extra reden dus om je huisbezoek aan te vragen, want door je woning bewuster en/of zuiniger te verwarmen, kan je stijgen in de ranking.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo