Badkamers

Laat je geld niet in het afvoerputje verdwijnen

Laat je geld niet in het afvoerputje verdwijnen
Duravit - Tempano
Besparen is het nieuwe sparen. Want geld dat je niet moet uitgeven, blijft op je rekening staan. De voorbije maanden ging er niet toevallig veel aandacht naar het besparen op gas en elektriciteit als gevolg van de hoge energiekosten. Alleen in de warme en droge zomermaanden is er doorgaans aandacht voor spaarzaam waterverbruik. Nochtans loont besparen op energie én water een heel jaar door. Dat kan je al realiseren met enkele kleine ingrepen. Duravit helpt je graag op weg met enkele duurzame sanitaire oplossingen.

Drinkbaar water wordt steeds schaarser en duurder, zelfs in onze van nature natte regio. We kunnen die evolutie bestrijden door bewust en duurzaam met ons water om te gaan. Als algemene regel geldt dat de watertoevoer moet worden afgesloten wanneer deze niet gebruikt wordt. Waterbesparende kranen kunnen helpen om het daadwerkelijk verbruik te beperken. Duravit ontwikkelde daarvoor verschillende oplossingen.

Laat je geld niet in het afvoerputje verdwijnen

Druk verminderen

Duravit-kranen zijn ontworpen om waterbesparend te zijn. Alle wastafelkranen werden ontwikkeld met een gereduceerd, zuinig waterverbruik van 5,5 liter per minuut, zonder daarbij in te boeten op het hoge comfort. Het waterverbruik kan verder teruggebracht worden met MinusFlow. Door die debietbegrenzer te installeren in de beluchter, verlaagt het maximale debiet van de wastafelkranen verder van 5,5 liter per minuut tot slechts 3,5 liter per minuut. Voor wastafelkranen en handdouches betekent dat een besparing van 40%, voor hoofddouches zelfs 60%. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van maximum € 192,16 voor wastafelkranen, € 1.081,65 voor handdouches en € 2.704,12 voor hoofddouches. Mooie bedragen die zonder die ingrepen in het afvoerputje zouden verdwijnen.

Naast het debiet kan ook de waterstroom zelf aangepakt worden. Dankzij de AirPlus-functies van Duravit wordt het kraanwater verrijkt met lucht. Die extra lucht spaart water uit en maakt de waterstroom zachter. Een bijkomend voordeel is dat het water minder in het rond spat. Op die manier combineer je waterbesparing met comfort. AirPlus is zowel beschikbaar voor standaard kranen als voor de MinusFlow-versies.

Laat je geld niet in het afvoerputje verdwijnen
Duravit - MinusFlow

Minder water: da’s proper

Als aanvulling van geoptimaliseerde kranen kan zelfs de materiaalkeuze van ander badkamermeubilair het dagelijkse waterverbruik terugdringen. Randloze toiletten zoals SensoWash zijn bijvoorbeeld zeer eenvoudig te reinigen, zonder daarbij grote hoeveelheden water te moeten gebruiken. Ook het efficiënte dubbele spoelsysteem op de afdekplaat is een voltreffer. Hier kan je met een kleine knop een grote besparing realiseren. Daarnaast biedt Duravit badkamerkeramiek aan die minder water vereist om proper te houden. Het innovatieve keramische glazuur van Duravit WonderGliss zorgt ervoor dat vuil niet aan het oppervlak blijft kleven. HygieneGlaze, met zijn antibacteriële coating, helpt dan weer om toiletten eenvoudig schoon te houden. Bovendien maakt Duravit Rimless®-technologie met open spoelrandontwerp een innovatieve en efficiënte waterstroom mogelijk met een waterverbruik van slechts 4,5 liter. Afhankelijk van het model en het gekozen spoelprogramma verbruiken urinoirs met spoelsproeier slechts 0,5 tot 2,1 liter water.

Laat je geld niet in het afvoerputje verdwijnen

Temperatuur onder controle

Je spaart niet alleen geld uit door het waterverbruik te beperken. Door minder water te verwarmen, kun je eveneens heel wat energie besparen. Bij de energiebesparende FreshStart-versies van Duravits ééngreepswastafelmengkranen is de middelste stand van de hendel zo ingesteld dat die alleen koud water levert. Voor warm water moet de hendel actief naar links bewogen worden. Zo wordt het water alleen verwarmd als het nodig is. Met FreshStart kan een gezin van vier personen jaarlijks gemiddeld meer dan 300 kg CO² besparen, wat overeenkomt met 751,33 kWh of tot € 277,99 euro.

Laat je geld niet in het afvoerputje verdwijnen
Duravit - FreshStart

Efficiënt ventileren en verwarmen

Behalve de watertemperatuur onder controle houden, helpt het om aandacht te schenken aan de verwarming en de luchtvochtigheid in de badkamer. Door efficiënt te ventileren en te verwarmen kan je namelijk ook energie besparen. De meest energiezuinige vorm van ventileren is drie tot vier keer per dag 'intermitterend ventileren', bijvoorbeeld na een douche of bad, omdat daarbij veel stoom vrijkomt. Bij het ventileren is het essentieel dat de verwarming is uitgeschakeld. Het is sowieso beter om de badkamer enkel te verwarmen net voordat je een douche of bad neemt.

Thermostaten zorgen voor een constante watertemperatuur en egaliseren drukschommelingen. Op die manier kunnen ze energie helpen besparen. Bovendien voorkomt de in kranen ingebouwde HeatLock-functie van Duravit dat de watertemperatuur onbedoeld boven de 38 °C komt. Die functie beschermt dus niet alleen tegen verbranding, het zorgt er tevens voor dat water niet onnodig hoog wordt opgewarmd.

Vergeet de kleine verbruikers niet

erlies naast het sanitair en de thermostaat de kleine verbruikers niet uit het oog. Scheerapparaten of elektrische tandenborstels zijn maar enkele van de vele oplaadbare toestellen in de badkamer. Haal ze zo vaak mogelijk uit het stopcontact wanneer de toestellen niet in gebruik zijn. Ten slotte kan je energie besparen met de keuze van de verlichting. De spiegels en spiegelkasten van Duravit gebruiken bijvoorbeeld LED-wandlampen die minder energie verbruiken dan standaard verlichting. Bovendien gaan die lampen erg lang mee.

Water besparen is iets wat iedereen kan. Dat loont, zowel op ecologisch als economisch vlak. Water besparen kan een routine worden, en die bewustwording start best al op jonge leeftijd. De oplossingen van Duravit kunnen daar ongetwijfeld bij helpen.