Interieur

Laat de lente binnen – hoe transformeer jij je woning deze lente?

Laat de lente binnen – hoe transformeer jij je woning deze lente?
Het voorjaar is de ideale tijd om te starten met de verbouwingsplannen waar je de hele winter op hebt zitten broeden. Of je nu je huis duurzamer wilt maken, meer woonplezier wilt creëren of de verkoopwaarde wilt verhogen, de lente is het aangewezen moment om je ideeën en wensen te realiseren.

“Woningverbetering is financieel gezien vaak een verstandige keuze, want het kost doorgaans minder dan verhuizen,” zegt Maja Marlier, directrice Marketing en Communicatie bij VELUX België. “Het soort verbouwing dat bij jou en je gezin past, hangt meestal af van je persoonlijke wensen en behoeften. Als de kinderen ouder worden en een eigen kamer willen of wanneer er een baby op komst is, kan een zolderverbouwing uitkomst bieden. Een keukenverbouwing is een goed idee als je meer mensen aan tafel wilt ontvangen of meer ruimte wilt creëren voor je gezin. Welke verbouwing je ook overweegt, licht en frisse lucht zijn altijd belangrijk. Met kleine aanpassingen kun je juist die aspecten een rol geven in je verbouwingsplannen. Je zult zien dat je de ruimte dan heel anders beleeft en er op nieuwe manieren gebruik van gaat maken.”

De beste verbouwingsideeën voor jouw behoeften door het merk VELUX en specialisten in het gebied

Als je gezin groter wordt…
Een zolderverbouwing

“Naar boven uitbreiden is een uitstekende manier om ruimte te winnen. Zolderverbouwingen worden steeds populairder bij wie een of twee extra kamers wil creëren, en het is goedkoper dan een groter huis zoeken,” zegt Maja Marlier. “Wil je de zolderverdieping maximaal benutten, dan adviseer ik zoveel mogelijk licht toe te laten via het dak. Schilder de muren en plafonds in lichte kleuren, zodat de ruimtes ook optisch groter en lichter worden. Dakramen zijn ook ideaal om de ruimte optimaal te verluchten en je kunt er tot op zekere hoogte de temperatuur van je ruimte mee regelen.”

Als je meer mensen wilt ontvangen...
Een uitbreiding

“Als je overweegt de keuken te verbouwen, denk dan goed na over de functie van de ruimte en wat je met de ruimte wilt en hoe je er maximaal van kunt profiteren. Veel mensen willen extra kook- of eetruimte creëren, waarmee een echte ontmoetingsplek ontstaat. Een plek waar mensen gezellig zitten terwijl er gekookt wordt en waar het ook voor en na het eten aangenaam vertoeven is? Als je een dakraam boven de keukentafel plaatst, geef je de ruimte nog een extra boost en kunnen de kinderen er ook prima hun huiswerk maken. De mogelijkheid om via het dakraam frisse lucht toe te laten en kookgeurtjes sneller te laten verdwijnen is een prettig extraatje. Schuifdeuren naar de tuin om binnen en buiten te verbinden is ook een aantrekkelijke optie.”

Als je de bestaande ruimte wilt optimaliseren...
Een kamerverbouwing

“Wil je een specifieke ruimte in je huis aanpassen, hou in je ontwerp dan rekening met daglicht. Kijk hoe de zon op de kamer staat en kies je zithoek waar je de beste daglichtinval hebt. Gebruik ook hier lichte kleuren om donkere delen op te helderen en zet lampen of spots op schaduwplekken. Een extra raam plaatsen is ook een geweldige kans als de ruimte dat toelaat. Als een dakraam niet mogelijk is, kan een lichttunnel van VELUX een geweldig alternatief zijn.”

Ook interessant