Tuin

LOLA laat bomen ruisen met installatie in Neerpelt

Vrijdag 20 juli wordt in Neerpelt de installatie Composed Nature voor het publiek geopend. De installatie is ontworpen door LOLA Landscape Architects en Staalplaat Soundsystem.
De installatie Composed Nature (letterlijk: gecomponeerde natuur) gaat over het kunstmatig ingrijpen van het natuurlijke en stelt daarmee de verhouding tussen het menselijk ingrijpen, de inzet van technologie en het natuurlijke op scherp. Wat altijd natuurlijk was, het ruisen van de bomen, kan in de installatie Composed Nature door inzet van trilmotoren met elke mobiele telefoon beïnvloed worden.

In totaal vierentwintig berkenbomen zijn voor de installatie van een trilmotor voorzien. Deze motoren laten het bladerdek op een gecontroleerde manier ritselen en genereren ruisvelden die de bezoekers omgeven. Via een telefonisch te bereiken keuzemenu kunnen verschillende ruispatronen geactiveerd worden.

“Met ogenschijnlijk passieve spelers in onze alledaagse omgeving – bomen - wordt een (boven)natuurlijke ervaring teweeg gebracht. De gemotoriseerde boomgroep vormt een sensitief maar krachtig en interactief instrument”, schrijft LOLA. Een muziekinstrument.

Lees verder op Architectenweb.nl