Architectuur

LIAG ontwerpt nationaal onderzoekslab Oman

LIAG gaat het nationaal onderzoekslaboratorium van Oman ontwerpen. Het 6.500 vierkante meter omvattend DGSM Lab wordt gerealiseerd in hoofdstad Muscat. In de nieuwbouw worden alle tests gedaan waarmee toestemming kan worden verkregen een product op de markt in het Arabische land te brengen.

Het gebouw voor het Directorate General for Standards and Metrology Lab krijgt drie verdiepingen bovengronds en een laag onder de grond. Naast het gebouw ontwerpt LIAG het buitenterrein. Gezien de temperatuur in het land (waar het soms vijftig graden kan worden) vormen het beglaasde atrium van het gebouw en het creëren van een aangename verblijfsruimte buiten grote uitdagingen.

Het architectenbureau heeft de oplossing gezocht in een nauwkeurige oriëntatie van alle onderdelen op het terrein. De aanwezige heuvel op het terrein blijft behouden en wordt met nieuwe beplanting als een aangename verblijfsruimte voor medewerkers ingericht. Het gebouw krijgt aan de zuid-, west- en oostgevel een ‘tweede huid’ die voor minder warmtelast in het gebouw zorgt, maar wel voldoende daglicht doorlaat om het gebruik van kunstlicht te verminderen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant