Bouwmaterialen

Kunststof gevelbekleding: is dat iets voor mij?

Kunststof gevelbekleding: is dat iets voor mij?
Ga je een nieuw huis bouwen en wil je niet dat de buitengevel volledig van baksteen wordt? Dan ben je misschien nog wel op zoek naar andere materialen om in de gevel te verwerken. Veel mensen denken al snel aan hout, maar kunststof is ook een optie. In deze tekst helpen wij je te bepalen of kunststof gevelbekleding iets voor jou is.

Voordelen van kunststof

Om te bepalen of kunststof gevelbekleding iets voor jou is, wil je ongetwijfeld eerst weten wat de voordelen van dit materiaal zijn. Eén van de grootste voordelen is de mate van onderhoud. In vergelijking met hout hoeft kunststof namelijk vrijwel niet onderhouden te worden. Het materiaal verkleurt niet door zonlicht en neemt ook geen vocht op, waardoor je het niet eens in de zoveel tijd opnieuw moet verven. Om ervoor te zorgen dat gevelbekleding van kunststof mooi blijft, is af en toe schoonmaken eigenlijk al voldoende.

Naast de beperkte mate van onderhoud is kunststof ook duurzamer dan hout. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om bomen te kappen voor kunststof gevelbekleding. Bovendien is de kunststof gevelbekleding die tegenwoordig verkocht wordt voor een groot deel recyclebaar. Extra bijkomstigheid is dat kunststof over het algemeen een (veel) langere levensduur heeft dan hout.

Hoe wordt het gemonteerd?

Kunststof gevelbekleding monteren is iets wat je prima zelf kunt doen als je enigszins handig bent. Voordat je begint, breng je allereerst een waterdichte, dampopen folie aan op de gevel, zodat het isolatiemateriaal goed beschermd wordt. Vervolgens wordt het tijd om het regelwerk aan te brengen waarop de panelen uiteindelijk gemonteerd worden. Zorg dat er tussen het hart van twee regels maximaal 30 centimeter afstand zit. Bij hoekregels is de maximale afstand van hart tot hart 20 centimeter.

Als het regelwerk is aangebracht, begin je met de startprofielen. Zodra deze gemonteerd zijn, ga je door met de kunststof panelen. Plaats het eerste paneel op het startprofiel en schroef deze vast op het regelwerk. Is dit gelukt? Verwijder dan direct de beschermende folie, zodat je het paneel kunt controleren op beschadigingen. Als je de folie pas verwijdert nadat je alle panelen geplaatst hebt en er vervolgens een paneel beschadigd blijkt te zijn, moet je waarschijnlijk meerdere panelen verwijderen. Werk het geheel tot slot af met kunststof profielen.

Vraag kleurmonsters aan

Voordat je de knoop definitief doorhakt, wil je waarschijnlijk ook nog weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van kunststof gevelbekleding. Deze zijn nagenoeg eindeloos, waardoor kunststof gevelbekleding gebruikt kan worden voor praktisch iedere woning. Het materiaal kan namelijk besteld worden in talloze kleuren. Ben je benieuwd welke kleur het beste bij jouw woning past? Vraag dan maximaal drie kleurmonsters aan op Heering.eu. Deze worden vervolgens naar je toegestuurd, zodat je met eigen ogen kunt aanschouwen hoe kunststof gevelbekleding er in het echt uitziet.

Ook interessant