Nieuwbouw

Kritiek op bouwkosten Olympische Spelen Londen

De Britse Lagerhuiscommissie voor cultuur en sport heeft zware kritiek geuit op de organisatie van de Olympische Spelen in Londen. Vooral de in een vroeg stadium verhoogde begroting stuit op onbegrip. De kosten voor de Spelen waren oorspronkelijk geraamd op 3,5 miljard euro, maar nu al is bekend dat de kosten 1,5 miljard (artikel) hoger uitvallen. Dat schrijft Cobouw vandaag.

Van het oorspronkelijke budget is ruim 800 miljoen bedoeld voor feitelijke bouwwerkzaamheden. Dat is slechts de overheidsbijdrage, omdat de regering verwacht dat de private sector een groot deel van de financiën voor het Olympisch Dorp en het Internationale Perscentrum gaat bekostigen.

De commissie stelt onder meer vragen over de opdracht voor bouwmanagement en kostenbewaking die voor 600 miljoen euro is verleend aan het CLM-consortium van Laing O’Rourke. Het consortium is gevraagd om dit contract openbaar te maken.

De opdracht voor Laing O’Rourke en haar partners vormt namelijk de grootste post bij de kostenoverschrijding, aldus Cobouw. Die opdracht is verleend in augustus vorig jaar, nadat Londen de Spelen voor 2012 kreeg toegewezen, en is niet in de oorspronkelijke begroting opgenomen.

CLM moet de hele bouw, van ontwerp tot realisatie en toekomstig gebruik, managen en de kosten onder controle houden. De commissie is 'verrast' dat het gezien de eerdere garanties over de begroting nu nodig is om extra kostenbewaking in te stellen tegen zulke hoge kosten. "We kunnen alleen maar concluderen dat de kostenbewaking tijdens de kandidaatstelling niet goed was doordacht."

Verder wil de commissie dat er nu al duidelijkheid komt over het toekomstige gebruik van de te bouwen stadions en andere voorzieningen.

Bekijk de foto special de Olympische Spelen van Londen in 2012. Klik hier.

Ook interessant