Vastgoed

Kortrijk hanteert voorzorgprincipe hoogspanningslijnen

Is het nog verantwoord nieuwe woonprojecten toe te laten onder een hoogspanningslijn? Het debat hierover is in een stroomversnelling geraakt sinds de beslissing van de stad Kortrijk om een verkaveling in deelgemeente Heule uit voorzorg voor de gezondheid niet toe te staan. Nu de provincie West-Vlaanderen de beslissing van de stad heeft bevestigd, komt het debat zelfs in heel Vlaanderen onder hoogspanning.

Er werden al veel studies gedaan naar de mogelijke stralingseffecten van electriciteitslijnen. Er bestaan enkel aanwijzingen, vooralsnog geen bewijzen, dat die straling voor kleine kinderen kankerverwekkend zou kunnen zijn. We moeten dus voorzichtig zijn. Voor alle zekerheid liever wat afstand houden, 35 meter geldt daarbij als richtlijn. Kortrijk hanteert dit voorzorgprincipe. In de gevraagde verkaveling zouden de huizen bijna pal onder de hoogspanningslijn gebouwd worden. Dat kon de stad dus niet toelaten.

Uiteraard is het spijtig dat niet alle Vlaamse gemeenten op eenzelfde lijn zitten en dat dit kan leiden tot ‘Kafka in Vlaanderen’. Dit is echter geen verwijt dat aan de steden en gemeenten kan gestuurd worden. Het debat is al jaren gekend maar tot dusverre heeft de hogere overheid géén duidelijk standpunt ingenomen.

De beslissing van de stad Kortrijk komt trouwens ook weer niet uit de lucht gevallen. Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van Kortrijk, vastgesteld in 2006, stelde reeds dat voor twee grote woonontwikkelingen in Heule, nl. Kromme Olm en Bozestraat, bebouwing onder de hoogspanningslijn moest vermeden worden en een bebouwingsafstand van 35 meter te respecteren. Dit principe werd thans logisch doorgetrokken voor deze verkavelingsaanvraag. Uiteraard volgen wij verder dit debat onder hoogspanning.