Vastgoed

Koopwoning maakt single gelukkiger

Ruim 80% van de singles tussen de 20 en 35 jaar woont niet in een koopwoning. Een ruime meerderheid geeft aan het financieel niet te redden om een woning te kunnen kopen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Delta Lloyd werd uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de alleenstaande starter op de woningmarkt. Ruim 6 op de 10 singles denkt dat het hebben van een koophuis bijdraagt aan hun geluk. Ze verwachten zelfs dat de koopwoning hen gelukkiger maakt dan het krijgen van een kind of een vakantie.

23% van de ondervraagde singles zegt een financieringsgat te hebben dat tussen de € 20.000 en € 60.000 ligt. Voor een vijfde van de singles ligt dit zelfs boven een ton. Met name vrouwen (57%) zien niet hoe ze dit financieringsgat ooit kunnen overbruggen. Maar als het mogelijk is met financiële hulp van familie het gat te overbruggen, dan grijpt 60% van de vrouwen en 72% van de mannen die kans. Om de kans op het vinden van een passende en betaalbare woning te vergroten, zegt een kwart van de singles voor een kleinere woning te kiezen dan ze in eerste instantie in gedachten hadden. Ook het kiezen voor een woning die opgeknapt dient te worden, wordt als een van de mogelijkheden gezien. Als het dan nog niet lukt om een woning te kopen, dan bespaart een derde van de singles op het uitgaan en een derde van de ondervraagden op vakanties. Slechts 12% kiest voor een minder goede locatie. 15% wil helemaal geen concessies doen.

Zoals uit dit onderzoek blijkt is het uitermate lastig voor singles om een woning te kopen. De hypotheeklasten zijn voor hen te hoog. Cyril Meijers, marketingmanager Delta Lloyd Bank: “Singles hebben behoefte aan zo laag mogelijke kosten en aan flexibiliteit en willen bijvoorbeeld geen verplichte overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Voor hun situatie is dit niet relevant, omdat ze geen partner hebben. Wanneer hun persoonlijke situatie wijzigt willen ze deze verzekering alsnog kunnen afsluiten.”

Delta Lloyd wil starters op de woningmarkt graag helpen. Zo is de verzekeraar een campagne gestart waarbij starters een maand gratis wonen kunnen winnen bij het afsluiten van een hypotheek.