Vastgoed

Kooistra verwerft koopoptie Euromast van Paarlberg

Vastgoedbelegger Jan-Dirk Paarlberg heeft een koopoptie op de Rotterdamse Euromast verkocht aan horecaondernemer Sjoerd Kooistra. In ruil hiervoor heeft Kooistra op 9 januari dit jaar een hypotheeklening van € 1 mln verstrekt aan Paarlberg. Dat meldt het FD.

'Die hypotheek moet je zien als een soort aanbetaling op de Euromast', verklaart Kooistra tegen het FD. De horecaondernemer reageert op de berichtgeving in het FD deze week over banken en zakenmensen die met Paarlberg zaken zijn blijven doen nadat juni 2004 bekend werd dat het Openbaar Ministerie hem verdenkt van witwassen en valsheid in geschrifte.

Een van de ondernemers die Paarlberg van hypotheken is blijven voorzien, is Kooistra via zijn bedrijf Plassania. Kooistra meldt dat het initiatief voor de Euromast-overeenkomst van Paarlberg uit is gegaan. Tot 1 december 2009 heeft Kooistra nu het eerste recht verworven van aankoop van alle aandelen Euromast bv. Als Paarlberg een andere gegadigde ontmoet voor de Euromast, dan moet hij Kooistra een maand lang de gelegenheid geven om met een beter bod te komen.

De hypothecaire geldlening van Kooistra aan Paarlberg met de koopoptie Euromast als onderpand loopt ook 1 december 2009 af. Dan moet Paarlberg de lening aflossen en een rente vergoeden van 7% op jaarbasis.

Kooistra is blij met de mogelijkheid om de Euromast te verwerven. 'Zo'n locatie: dat kan nooit verkeerd zijn.' Met hun Euromast-deal geeft het tweetal een vervolg aan de verkoop januari 2008 door Kooistra van 'een privépand' - Herengracht 581 in Amsterdam - aan Paarlberg. Kooistra zegt ruim een jaar terug telefonisch de verzekering van het Openbaar Ministerie te hebben gekregen dat hij gewoon zaken kan doen met Paarlberg. Kooistra: 'Zo lang die man niet is veroordeeld, is hij onschuldig.'