Duurzaam Bouwen

Klimaatneutraal wonen zonder compromissen

Wonen in harmonie met de natuur, in balans met de elementen aarde, vuur, lucht en water. Deze levensfilosofie staat centraal in het nieuwe woonontwerp van HUF HAUS: ‘HUF FACHWERKHAUS 2000 ART 9’. De design huizenbouwer heeft de woning volledig klimaatneutraal gebouwd, met gebruik van hoogwaardige materialen en technologische innovaties.

Het ART 9 huis opende onlangs zijn deuren in het modeldorp in Hartenfels (bij Koblenz). Het thema ‘natuur’ is zowel toegepast in het interieurontwerp als in de duurzame technologie in de woning. De ART9 zet milieutechnisch een nieuwe standaard: het is CO2-neutraal, zelfvoorzienend en heeft een primaire energiebehoefte van slechts 57,2 kWh(m2a). Dit komt mede door de toepassing van een lucht-water-warmtepomp. Dit milieuvriendelijke systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht en zet deze om naar warmte voor het verwarmen van de woning. Andersom zorgt de pomp in de zomer voor een aangename verkoeling. De in het dak geïntegreerde zonnecollectoren en -panelen voorzien de woning van aanvullende energie.

“Het ART9 huis is het meest duurzame HUF HAUS ooit gebouwd. Wij hebben al eerder prijzen gewonnen op het gebied van besparing en duurzaamheid. Maar dit glazen huis kun je bij wijze van spreken in de Sahara zetten, zonder dat je het warm krijgt én het is tegelijkertijd energiezuinig”, aldus ing. Onno Brasser, verantwoordelijk voor HUF HAUS in Nederland.

Onthaasten in harmonie met de natuur

De gedachte achter het ontwerp van ART9 is dat de hedendaagse levensstijl te weinig tijd overlaat om te ontspannen en van de natuur om ons heen te genieten. HUF HAUS brengt daarom met zijn ontwerp de natuur naar binnen. De vier elementen aarde, vuur, lucht en water vormen een rode draad in de architectuur en inrichting. Zo zijn aardetonen en typische waterkleuren in meerdere ruimten terug te vinden en is er gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen als hout, natuursteen en edelmetaal. Harmonie met de natuur ervaar je door de grote glasoppervlakken en de open ruimte geeft een gevoel van vrijheid.

Om het de bewoner zo makkelijk mogelijk te maken, beschikt de woning over een centraal besturingssysteem van Crestron dat alle technische processen in het huis bedient; de verwarming, verlichting, ventilatie, zonnecollectoren en -panelen en zelfs de multimedia.



Totaalconcept

Het bedrijf hanteert een heel eigen aanpak als het gaat om de bouw van een huis. De indeling en afwerking van een HUF vakwerkhuis zijn tot in detail en op maat op de persoonlijke voorkeur van de klant afgestemd. De onderdelen worden in de fabriek in Hartenfels op maat gemaakt, vervolgens vertrekt een team naar de plaats van bestemming en binnen zes tot tien dagen staat het huis, water- en winddicht. De afwerking van het huis neemt tussen de drie en zes maanden in beslag.



Over HUF HAUS

HUF HAUS bouwt al meer dan 40 jaar huizen in het topsegment van de woningmarkt in Europa. Inmiddels staan ruim 8.000 HUF huizen in Europa die zich door middel van hun karakteristieke eigenschappen onderscheiden van andere huizen. Allereerst door de bouwconstructie. HUF HAUS maakt gebruik van de eeuwenoude vakwerkbouw met stevige houten balken. Dankzij deze constructie hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van dragende – en daarmee ruimtescheidende – wanden. Het ruimtelijke effect wordt verder versterkt door het gebruik van glas. De toepassing van grote glazen vlakken in de buitenwanden resulteert in een zeer ruimtelijke omgeving en beleving. Doordat iedereen zijn individuele wensen kan doorvoeren in het ontwerp van het huis, is geen enkel HUF huis hetzelfde. Vanaf de eerste kennismaking, het eerste ontwerp tot en met de overdracht, de inrichting en onderhoud draagt HUF HAUS zorg voor een efficiënte, correcte afhandeling en begeleiding.