Kleurig sportpark op snelweg opgeleverd

  NL   14 december 2016 Bron: MoederscheimMoonen Architects
Kleurig sportpark op snelweg opgeleverd
© MoederscheimMoonen Architects
Hoe maak je een stuk snelweg aantrekkelijk en functioneel voor de buurt? Met dit vraagstuk ging MoederscheimMoonen Architects voor de Gemeente Schiedam aan de slag en bedachten zij een unieke oplossing voor een deel van de A4 tussen Delft en Schiedam (Nederland). Het resultaat is een prachtig groen park en een tot de verbeelding sprekende sportaccommodatie. Deze sportvelden - die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden - worden omheind door ťťn van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creŽerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte Ďpixelsí.

Unieke oplossing

De tunnel en de snelweg vormden in eerste instantie een barriŤre tussen twee woongebieden. Maar het tegendeel is nu gecreŽerd. Door het park en de sportvelden boven op de tunnel te bouwen zijn zij nu de letterlijke schakels geworden tussen de twee woonkernen waar iedereen uit de omgeving, groot en klein, kan sporten en recreŽren.

Kleurig sportpark op snelweg opgeleverd
© MoederscheimMoonen Architects

Sporten op de snelweg

Dat het hier om een complexe multidisciplinaire opgave gaat, blijkt uit het meervoudig ruimtegebruik op en rondom de tunnel. Aan weerszijden van de tunnel zijn betonnen luifelconstructies aangebouwd; hierdoor is voldoende breedte gecreŽerd om de sportvelden op het tunnellichaam te plaatsen. Onder de luifelconstructie is ruimte voor parkeergarages en een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie.

Kleurig sportpark op snelweg opgeleverd
© MoederscheimMoonen Architects

In het hart van het park, tussen de opgetilde sportvelden, is het hoofdgebouw gesitueerd en heeft daardoor een directe relatie met de sporten rondom. Het gebouw voorziet in een sporthal, kleedkamers voor de verschillende binnen- en buitensporten, dans- en balletruimtes en een grote horecavoorziening met terras. Dit terras is vormgegeven als een plateau; Ďzwevendí tussen de verschillende niveaus creŽert het een overgangszone tussen de verschillende maaivelden. De vormgeving van het gebouw wordt bepaald door de prominente expressie van de frisgroene de dak- en terrasluifels die de gelaagdheid van het complex benadrukt.

Kleurig sportpark op snelweg opgeleverd
© MoederscheimMoonen Architects

Grootste canvas van Europa

Rondom de velden is een scherm ontwikkeld dat niet alleen de veiligheid garandeert, maar ook de negatieve effecten van de wind wegneemt. Hiervoor werden de handen ineen geslagen met het bedrijf Lace Fence, bekend van haar innovatieve architectonische weefsels. Zij ontwikkelden een nieuw product bestaande uit kleurige Ďpixelsí, genaamd ĎDeDotsí. De pixels gaan veel verder dan een praktische oplossing, zij voorzien de omgeving van een nieuwe identiteit, waarbij elke m2 in het 1,2 kilometer lange scherm uniek is uitgevoerd. Er is een functioneel kunstwerk ontstaan met een spannende combinatie van transparantie, luchtdoorlatendheid en verbeeldingskracht dat alles samenbrengt waar het project om draait: natuur, sport, verbinding en energie.

Kleurig sportpark op snelweg opgeleverd
© MoederscheimMoonen Architects

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo