Vloerbekleding

Kleur bekennen met tapijt

Tapijt is niet langer slechts voorbehouden aan bovenverdieping en slaapkamer. Ook de zitkamer wordt weer kamerbreed aangekleed met een lekker en zacht velletje. Volgens de trendwatchers van het Perscentrum Wonen en de Stichting Imagocampagne Tapijt is het niet zo vreemd dat mensen weer kiezen voor tapijt. Meer dan vloerdelen, parket of plavuizen geeft het comfort in een ruimte. Het is warm, zacht én geluiddempend en dat is in de steeds groter en vooral ook hoger wordende leefruimtes in huis belangrijk om gezellig en sfeervol te wonen.

Waar het vroeger schier onmogelijk was jouw kleur te vinden, is nu dankzij nieuwe technieken alles mogelijk. Je kunt zelfs tapijt op maat laten maken in elke gewenste kleur.

Een vloerbedekking van echt zand lijkt nog maar een stap verwijderd van de warme en natuurlijke tapijten die nu nog onze kamers sieren.

Volgens trendwatcher Monique van der Reijden staat de 'feel-good factor' bij de inrichting van het huis voorop. "We willen ons vooral lekker voelen in een ruimte. Dat betekent dat we steeds meer zachte materialen toepassen. Bij dit zogeheten 'zachte wonen' zien we veel stoffen en tapijt met een hoge aaibaarheid." Hoewel volgens de industrie het hoogpolige tapijt helemaal terug is, denkt Van der Reijden dat het langharige tapijt (shaggy) een hevige, maar kortstondige hype was.

"Vlakke ribbel dessins, multicolour tapijt met gesneden pool en natuurlijk ogende bouclés daarentegen winnen terrein", zegt Van der Reijden. "Collecties worden of opgebouwd uit een enorme kleurenrange of er worden juist bewust een aantal kleuren gekozen die als een concept worden gepresenteerd. Bijvoorbeeld sommige nieuwe collecties, vol met heerlijke vrolijke snoepjeskleuren."

Spelen met kleur en patronen is helemaal hip, zoals Desso met deze vloer laat zien.

Net als Van der Reijden signaleert Hanneke van Doorn van de Stichting Imagocampagne Tapijt dat het leggen van kamerbreed tapijt in een patroon steeds meer in trek is. "De vraag naar persoonlijke karpetten neemt toe naarmate de keus ruimer is." Van der Reijden kent ook deze trend: " Je kunt elk gewenst motief kiezen zoals randen, strepen, ruiten, bloemen of je laat je naam in het tapijt zetten (leuk voor de babykamer)."

Wat de trendwatcher tevens opvalt, is dat synthetische tapijten steeds minder te onderscheiden zijn van wollen tapijten. Hoewel ze hierbij aanmerkt dat er niets zo mooi is als een geweven wollen tapijt en dat ook de meer betaalbare tapijtcollecties een betere kwaliteit hebben. Van der Reijden: " Dit is een goed teken, want hiermee kunnen mensen modieuzer omgaan met tapijt, het vaker verwisselen en daardoor weer meer voor een opvallende kleur of structuur kiezen, waardoor interieurs een stuk minder saai zijn."

Trendvolgend

Over de toekomstperspectieven van tapijt is de Stichting Imagocampagne Tapijt kort. Hanneke van Doorn: "Wij zijn trendvolgend en niet trendsettend. Wij kijken naar het modebeeld en pakken dat op. Daarom kunnen wij geen uitspraken doen over te verwachten trends." Trendwatcher Van der Reijden daarentegen heeft grootse verwachtingen van tapijt en ziet een bijzonder rooskleurige toekomst voor de zachte vloerbedekking: "Ik denk dat tapijt niet weg te denken is uit de Nederlandse huiskamers. In de toekomst zal nog meer kleur te zien zijn." Daarnaast verwacht ze dat de populariteit in het moderne genre blijft groeien. Ook spreekt ze haar hoop uit voor het allerzachtste tapijt. "Ik denk dat we in de toekomst tapijt dat aanvoelt als een kasjmier sweater nog gaan meemaken."

Maar de trendwatcher gaat verder: "In opkomst is designtapijt, waarbij jonge ontwerpers vanuit een heel andere gedachte in gebruik of vorm iets echt nieuws bedenken. Te denken valt bijvoorbeeld aan tapijten die zo vlak zijn dat ze flinterdun lijken, heel zacht, bijna vloeibaar aanvoelen, maar wel weer ijzersterk zijn." Als ander voorbeeld noemt ze tapijt voor buiten, dat gemaakt is van supersnel drogend materiaal, maar er uitziet als een echt binnentapijt. Of zachte vloerbedekking dat er juist uitziet als mosachtig gras of haarfijn zand. Niets is te gek. Tapijt hoeft ook helemaal niet beperkt te blijven tot de vloer, maar kan ook toegepast worden op de muur of het plafond, waarbij de bedrukking centraal staat, van grote retro patronen tot digital art (fotoafdrukken op tapijt).

Resumerend stelt de trendwatcher dat zij gelooft in de ontwikkeling van multifunctioneel tapijt. "Daarbij denk ik aan tapijt dat zowel binnen als buiten gelegd kan worden. Tapijt dat lekker ruikt en stof nog beter vasthoudt, zodat allergische mensen minder last hebben. Tapijt dat verandert van kleur naarmate er meer licht opvalt. Lichtgevend tapijt en wegwerp tapijt dat er eigenlijk heel leuk uitziet met hippe prints en dat een jaar lang goed blijft." Daartegenover signaleert Van der Reijden ook nog een tegengestelde back-to-basics tapijtstroom, waarbij mensen juist weer terugvallen op tapijt dat lijkt op het ouderwetse, handgeknoopte, minder perfecte maar karaktervolle tapijt.


Tips


  • Lichte kleuren maken een kamer groter, donkere kleuren kleiner.

  • Een zebrapadstreep maakt een smalle kamer breder; diagonalen scheppen ruimte. Een ingelegd kleurvlak maakt de kamer knusser.

  • Is de kamer breder dan kamerbreed? Maak het tapijt dan passend met een speelse borderrand. Houd er dan wel rekening mee dat de kamer daardoor kleiner lijkt.

  • Tapijt met een lage, dichte pool (velours) heeft een ruimtelijk effect. Een grofkorrelige pool (bouclé of frisé) maakt een ruimte wat kleiner.

  • Tapijt is geluiddempend. Tapijtvezels weerkaatsen het geluid niet, maar absorberen het. Hoe dikker het tapijt, des te groter het effect van geluidsisolatie. Het kan loopgeluiden met 25 à 30 decibel verminderen.

  • Tapijt is warmte-isolerend en energiebesparend. De stilstaande lucht tussen de pooldraden vormt als het ware een barrière voor het 'weglekken' van warmte naar de constructievloer.

  • Tapijt is veilig omdat het stroef is. Hierdoor wordt het risico van uitglijden een stuk kleiner dan op een gladde vloer. Tapijt is goed voor de ledematen. Zacht tapijt dempt de loopbeweging, zodat spieren en gewrichten minder klappen hoeven op te vangen.


Onderhoud


  • Zorg altijd voor een rooster buiten of een schoonloopmat bij voor- en achterdeur, zodat het ergste vuil en vocht wordt opgevangen.

  • Verwijder binnengelopen vuil en vlekken direct, laat modder eerst drogen. Let op: Nooit wrijven, maar altijd deppen. Probeer het eerst met water en gebruik pas als de vlek niet verdwijnt oplosmiddelhoudende vlekverwijderaars.

  • Twee keer per week stofzuigen is een minimum.

  • Tapijt dat meer intensief gebruikt wordt zoals looppaden moeten een keer per jaar schoongemaakt worden. Doe dit bij synthetische tapijten met droogpoeder. Let op! Dit is niet geschikt voor tapijt met een hoge pool of naaldvilttapijt.

  • Eens in de 2-3 jaar is het verstandig een totaalreiniging uit te voeren door een professioneel bedrijf.