Interieur

Kleine studio efficiënt inrichten? Check deze tips

Kleine studio efficiënt inrichten? Check deze tips
Wonen in een grote stad betekent vaak dat je in moet leveren op woonruimte. Kijk maar eens naar steden als Amsterdam of Utrecht: de prijzen per m2 woonruimte worden steeds hoger, waardoor men meer en meer kiest voor het wonen in een kleine studio - een ruimte waarin je eet, slaapt, kookt en leeft.

Zo'n studio is, in verhouding met een huis, meestal klein van oppervlakte en moet daarom zo efficiënt mogelijk worden ingericht. Daarbij wil je de plek waar je slaapt het liefst toch wel een beetje afgescheiden hebben van de plek waar je kookt en eet. In dit artikel lees je daarom een paar onmisbare tips om een kleine studio zo efficiënt mogelijk in te richten.

Zorg voor veel natuurlijk lichtinval van buiten

Je moet bijvoorbeeld weten dat iedere ruimte optisch gezien groter lijkt wanneer er veel natuurlijk daglicht naar binnen kan vallen. Probeer daarom om de ramen niet te blokkeren met grote meubels of zware gordijnen, zodat je optimaal van het daglicht kunt profiteren. Heb je ruimte voor een extra (dak)raam dan is dat zeker aan te raden. Daarmee zorg je voor ontzettend veel extra licht in een kleine ruimte.

Eiken wandpanelen voor dempen van geluid

De meeste studio's in grote steden bevinden zich of middenin de stad of in een gebouw met veel meer studio's (of allebei). In zo'n geval is het wel prettig om het geluid van buitenaf te kunnen dempen. Dat doe je met eiken wandpanelen die direct zorgen voor een betere akoestiek in je studio. De buren hebben geen last van jouw geluiden en jij hebt geen last van geluiden van buitenaf. Ideaal! En psst… dit soort eiken wandpanelen zien er ook nog eens heel stijlvol uit.

Neutrale tinten zorgen optisch voor meer ruimte

Waar een kleine ruimte zoals een kleine studio ook altijd groter door lijkt, is het gebruik van neutrale tinten. Probeer donkere kleuren zoals zwart, bruin en donkerblauw te vermijden en ga liever voor tinten als beige, roomwit, lichtroze of andere pasteltinten. Dit soort lichte kleuren weerkaatsen het natuurlijke licht waardoor er optisch gezien meer ruimte in een kleine studio is.

Scheid een ruimte slim met een open kast

In een studio waar je zowel slaapt als eet wil je het liefst verschillende 'ruimtes' scheiden. Doe dat met een lage kast of met een hogere open kast waar je her en der doorheen kunt kijken. Wanneer je dit met een volledig dichte wand of kast doet, zal je studio nóg kleiner lijken. Daarbij is zo'n open kast als scheidingswand ook leuk om plantjes in te zetten; een beetje groen in huis is met oog op je gezondheid altijd een goed idee.

Kies voor meubels die je op kunt klappen

Tot slot moet je weten dat er heel wat handig meubels zijn die je op kunt klappen of uit kunt schuiven. Heb je in je studio bijvoorbeeld alleen een tafel nodig om af en toe aan te eten? Dan is een opklapbaar tafeltje dat je aan de muur bevestigt een goed idee. Of: combineer meubels met elkaar. Werk je vanuit huis? Dan is je (uitschuifbare) eettafel ook direct je bureau. Koop daarbij een kwalitatieve bedbank en je hebt zowel een bank als een bed in je kleine studio waar je gebruik van kunt maken.

Ook interessant