Vastgoed

Kleine corporaties moeten meer samenwerken

Een verdergaande samenwerking tussen corporaties kan leiden tot een duidelijker geformuleerd beleid en focus. Bovendien verhoogt het de mate van betrokkenheid en daardoor ook de professionaliteit, met als gevolg verbetering van de uitvoering van de processen Een en ander blijkt uit een afstudeeronderzoek aan de TiasNimbas Masteropleiding Real Estate Management onder 6 corporaties.

Laat onverlet dat blijkens de studie niet gesteld kan worden dat de corporaties beschikken over een actueel en samenhangend strategisch voorraadbeleid, waardoor ze slecht in staat zijn gefundeerde investeringsbeslissingen te nemen. Die samenwerking is echter wel gewenst nu schaalvergroting de norm wordt in de vastgoedsector. Vooral met betrekking tot het onderhouden van een kwalitatief goed en goed renderend voorraadbeleid. Volgens de studie kan een regionaal samenwerkingsverband van kleine corporaties daar verbetering in brengen. Er zijn echter knelpunten zoals de beperkt beschikbare capaciteit binnen de organisaties die al helemaal inherent aan een kleine organisatie met een hoog ambitieniveau.

Andere knelpunten zijn de beperkingen op IT-gebied en de te beperkte kwaliteit binnen het medewerkerbestand in termen van te weinig voorhanden specifieke, specialistische kennis op bepaalde gebieden.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine