Algemeen

Kleine bouwbedrijven draaien uitstekend

De jaarlijkse omzet van kleine bouwbedrijven is de afgelopen zeven jaar toegenomen met 50 procent naar 17 miljard euro. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de totale bouwsector nam in diezelfde periode toe met ruim 25 procent tot 77 miljard euro. Klik hier voor het persbericht van het CBS.

Het aandeel van de kleine bedrijven, bedrijven met minder dan tien werknemers, in de totale bouwomzet steeg van ruim 19 procent in 2002 tot 22 procent in 2007.

Het aantal bouwbedrijven steeg van 2000 tot 2006 met een derde tot 82.000. Het aantal bedrijven zonder personeel, de zogenoemde zzp'ers, is met 75 procent het meest toegenomen. Zonder deze eenmanszaken nam het aantal kleine bedrijven met 12 procent af. Ook het aantal middelgrote en grote bedrijven nam in die periode af.

"Tussen 2000 en 2003 ging het slecht in de bouw en verloren bouwvakkers hun baan. Veel schilders, stucadoors en installateurs zijn toen voor zichzelf begonnen", zegt econoom Michiel Vergeer van het CBS over de toename. "Omdat het zo goed gaat met die kleine bedrijven, besluiten steeds meer mensen in de bouw om voor zichzelf te beginnen."
Build for Life